Hyppää sisältöön
Etusivu » Jäsenyys » Jäsenasiat » Päivitä jäsentietosi

Päivitä jäsentietosi

Pidä tietosi ajan tasalla ja ilmoita elämänmuutoksesta PAMille. Joissakin tapauksissa elämänmuutos voi vaikuttaa jäsenmaksuusi.

Kun tietosi ovat ajan tasalla, voimme palvella sinua mahdollisimman hyvin. PAM saa automaattisesti tiedon vain osoitteenmuutoksista. Muut tiedot, kuten työpaikan vaihdos, nimenmuutos, ammatti, sähköposti tai puhelinnumero sinun kannattaa pitää itse ajan tasalla.  

Ilmoita myös esimerkiksi vanhempainvapaasta, opiskelusta, työttömyydestä tai Kelan sairaus- ja työttömyyspäivärahasta. Ne kaikki voivat olla syitä jäsenmaksuvapautukseen. Katso alta tarkemmat tiedot eri elämänmuutoksista. 

Ilmoita muutoksista PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon 030 100 600. 

Kun olet ollut poissa työelämästä pidemmän aikaa ja palaat takaisin, muista tarkistaa palkkalaskelmasta, että työnantaja on muistanut pidättää jäsenmaksun palkastasi. 

Jäsennumero

Liittyessäsi PAMin jäseneksi saat henkilökohtaisen jäsennumeron. Jäsennumero lähetetään sinulle tekstiviestinä heti, kun tietosi on kirjattu PAMin jäsenrekisteriin. 

Jäsennumerosi löytyy helposti PAMin asiointipalvelusta, jossa voit myös hoitaa omia jäsenasioitasi. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Huomioithan, että PAM-lehden lähetystiedoissa ei ole jäsennumeroa vaan lehdessä olevat numerot liittyvät lähetystunnuksiin. 

Voit jäädä liiton jäseneksi, kun jäät eläkkeelle. Eläkeläisjäsenyys on maksuton.  

Ilmoita eläkkeelle jäämisestä PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon. 

PAM- jäsenlehti lähetetään eläkkeelle siirtyneelle pyynnöstä. 

Jos teet töitä eläkkeellä ollessasi ja saat palkkaa, muista maksaa siitä jäsenmaksu. Tällöin olet oikeutettu PAMin työsuhdeneuvontaan. Jäsenmaksu maksetaan vain palkan osuudesta, ei eläkkeestä. 

Voit muuttaa jäsentietojasi (nimi, sähköposti, puhelin, sopimusala, työpaikka, palkattomat ajanjaksot) helposti PAMin asiointipalvelussa.  

Nimenmuutos on ilmoitettava aina liittoon. 

PAM saa jäsentensä osoitetiedot postin osoitepalvelusta kerran viikossa lukuun ottamatta Ahvenanmaalla asuvia. Osoitteen muutosilmoituksen voi tehdä verkossa Digi- ja väestötietoviraston tai Postin sivuilla. 

On tärkeää, että lähettämämme sähköposti- ja tekstiviestit saavuttavat sinut. Jäsenrekisterissä olevat sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot kannattaakin päivittää aina, kun niissä tapahtuu muutoksia. Ne on hyvä tarkistaa myös kirjoitusvirheiden varalta. 

Kun valmistut ja alat työt tai työskentelet opintojen ohella, sinun kannattaa liittyä varsinaiseksi jäseneksi. Tällöin olet oikeutettu PAMin työsuhdeneuvontaan ja kerrytät työssäoloehtoa, eli ansiosidonnaiseen päivärahaan oikeuttavaa työssäoloaikaa.

Lue lisää muutoksesta opiskelijasta varsinaiseksi jäseneksi

Olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen, kun olet pois työelämästä hyväksyttävästä syystä etkä saa palkkatuloja. Opiskelu on hyväksyttävä syy. 

Ilmoita opiskelusta heti PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon 030 100 600. Tiedot eivät siirry automaattisesti oppilaitoksilta, vaan sinun on itse huolehdittava ilmoittamisesta. 

Opintojen ohella ansaitusta palkasta maksat jäsenmaksun normaalisti. Jos työttömyyskassasta maksetaan sinulle opintojen aikana päivärahaa, tästä päivärahasta peritään jäsenmaksu. 

Jos et ole muistanut ilmoittaa palkattomasta vapaasta heti, kun se on alkanut, ota yhteyttä PAMiin mahdollisimman pian. Sovi PAMin kanssa, miten jäsenmaksut ja jäsenyys hoidetaan ajan tasalle.

Olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen, kun olet pois työelämästä hyväksyttävästä syystä etkä saa palkkatuloja. Perhevapaat ovat maksuvapautukseen hyväksyttävä syy.  

Kun olet perhevapaiden vuoksi pois palkkatyöstä, ilmoita siitä aina PAMiin, jotta jäsenyytesi ei katkea. Palkkatulon keskeytyessä ei kannata erota liitosta, vaan ilmoittaa palkattomasta ajanjaksosta. 

Ilmoita perhevapaasta PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon

Kun jäät äitiys- tai isyysvapaalle, työnantaja maksaa sinulle palkkaa osan ajasta. Tästä palkasta jäsenmaksu maksetaan normaalisti. Palkallisen osan jälkeen alkaa palkaton vapaa, jolloin sinulle maksetaan äitiys-, isyys- ja perhevapaarahaa. Näistä ei makseta jäsenmaksua. 

Jos et ole muistanut ilmoittaa palkattomasta vapaasta heti, kun se on alkanut, ota yhteyttä PAMiin mahdollisimman pian ja sovi, miten jäsenmaksut ja jäsenyys hoidetaan ajan tasalle. 

Olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen, kun olet pois työelämästä hyväksyttävästä syystä etkä saa palkkatuloja. Kelan sairauspäiväraha on maksuvapautukseen hyväksyttävä syy.  

Ilmoita sairastumisestasi PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon

Kun jäät työttömäksi, sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Kun työttömyyden alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa, toimita työttömyyskassalle ansiopäivärahahakemus ja tarvittavat liitteet. 

Lue lisää ansiopäivärahan hakemisesta työttömyyskassan sivulta

Jos saat työttömyyskassalta ansiopäivärahaa, liitto saa tiedon työttömyydestäsi automaattisesti kassalta. Sinun ei tarvitse ilmoittaa työttömyydestäsi erikseen PAMin asiointipalveluun. Jäsenmaksu peritään ansiopäivärahastasi. 

Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, ilmoita työttömyydestäsi PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon. Kelan työttömyyspäivärahalla olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen. 

PAM yhteistyökumppaneineen tarjoaa monenlaisia palveluja työttömille jäsenilleen. Saatavilla on esimerkiksi ilmaista hygieniapassi- ja työturvallisuuskorttikoulutusta ja edullisia tuettuja lomia.

Lue lisää PAMin palveluista työttömille.

Kun lähdet töihin ulkomaille, sinun on yleensä liityttävä työskentelymaan ammattiliittoon ja työttömyyskassaan. Ennen kuin lähdet ulkomaille, ota kotimaassa yhteyttä PAMiin soittamalla jäsenpalvelunumeroon tai Palvelualojen työttömyyskassaan

Palattuasi ulkomailta ota välittömästi yhteys liittoon, jotta työttömyys- ja jäsenyysturvasi säilyy katkeamattomana.

Kun vaihdat työpaikkaa tai ammattia tai solmit uuden määräaikaisen sopimuksen, muista aina ilmoittaa siitä PAMiin. Ilmoita myös, jos teet samaan aikaan töitä useammalle työnantajalle. 

Ilmoita uudesta työpaikasta PAMin asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon

Kun vaihdat työpaikkaa tai solmit uuden määräaikaisen työsuhteen, muista tehdä myös uusi jäsenmaksujen perintäsopimus.

Lue lisää jäsenmaksun maksamisesta ja perintäsopimuksesta 

Jos sinulla on määräaikainen työsopimus, tekemäsi perintäsopimus on voimassa saman ajan kuin työsopimuskin. Jos kuitenkin teet uuden työsopimuksen 3 kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä saman työnantajan kanssa, jäsenmaksun perintä jatkuu automaattisesti. 

Muista tarkistaa palkkalaskemasta, että työnantaja on pidättänyt ay-jäsenmaksun. 

Jos työnantajamaksatus ei onnistu, voit maksaa jäsenmaksun itse  PAMin asiointipalvelussa tai ottaa e-laskun käyttöön verkkopankissasi valitsemalla Palvelualojen ammattiliitto PAM verkkopankin e-laskujen laskuttajalistalta. 

Lue lisää jäsenmaksun maksamisesta. 

Olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen, kun olet pois työelämästä hyväksyttävästä syystä etkä saa palkkatuloja. Varusmies- ja siviilipalvelus ovat maksuvapautukseen hyväksyttäviä syitä. 

Ilmoita PAMiin palkattomasta ajanjaksosta asiointipalvelussa tai soittamalla jäsenpalvelunumeroon. Kun kotiudut palveluksesta ja palaat töihin, muista ilmoittaa myös siitä PAMiin. 

Palveluksen aikana saatavasta päivärahasta ei makseta jäsenmaksua. Jos saat palkkatuloja palveluksen aikana, maksa niistä jäsenmaksu normaalisti. 

Jos et ole muistanut ilmoittaa palkattomasta vapaasta heti, kun se on alkanut, ota yhteyttä PAMiin mahdollisimman pian ja sovi, miten jäsenmaksut ja jäsenyys hoidetaan ajan tasalle. 

Yrittäjätoiminnan aloittaminen vaikuttaa monin tavoin yksilön sosiaaliturvaan. Yrittäjä voi jäädä määräajaksi PAMin jäseneksi, mutta yrittäjäksi ryhtymisestä on hyvä ilmoittaa PAMiin. 

Jos aloitat yritystoiminnan, ilmoita siitä heti PAMiin, vaikka olisit yritystoiminnan ohella palkkatyössä yksityisellä palvelualalla. Ilmoituksen voi tehdä PAMin asiointipalvelun kautta.  

Liitto suosittaa, että siirryt yritystoiminnan alkaessa Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassaan (SYT). Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa sulautui siihen vuoden 2020 alusta. Saat sieltä lisätietoja yrittäjien työttömyysturvasta. 

Yrittäjänä voit olla PAMin työttömyyskassan jäsen enintään 18 kuukauden jälkisuojan ajan. Tältä ajalta maksat edellisen palkkatulon mukaista jäsenmaksua. Jos yritystoiminta jatkuu jälkisuojan jälkeen, PAMin ja työttömyyskassan jäsenyys päättyy. Halutessasi voit jatkaa liiton (ei työttömyyskassan) jäsenenä, mutta siitä on erikseen ilmoitettava liittoon. 

Jälkisuojan tarkoituksena on helpottaa siirtymistä yrittäjäksi ja yrittäjästä palkansaajaksi. 

Jälkisuoja-aikana työttömäksi jäänyt yrittäjä on edelleen oikeutettu palkansaajan ansiopäivärahaan, jos työttömyyspäivärahan enimmäisaika ei ole täyttynyt. Yrittäjästä palkansaajaksi siirtyvän jälkisuoja taas on voimassa kunnes palkansaajan työssäoloehto täyttyy. 

Haku