Hyppää sisältöön

15.08.2023

Paikallinen sopiminen – PAMin jäsenet

PAMin jäsenkyselyn tiedot kerättiin marraskuussa 2020. Vain 15 prosenttia pitää neuvotteluasetelmaa tasapuolisena paikallisesti sovittaessa.

Tiivistelmä

PAMin jäsenkyselyn mukaan luottamusmiehistä 87 prosentilla ei ole mitään paikallista sopimista vastaan, jos voidaan huolehtia siitä, ettei kumpiakaan osapuoli pääsee sanelemaan lopputulosta. Rivijäsenistä tämän käsityksen jakaa 20 prosenttiyksikköä pienempi joukko, 67 prosenttia.

Vain 2 prosenttia uskoo PAMin jäsenistä uskoo, että työntekijöillä on työantajia suurempi vaikutusvalta neuvottelujen lopputulokseen paikallisesti sovittaessa. 58 prosenttia taas ajattelee, että työntantajilla on paremmat vaikutusmahdollisuudet. Tasaväkisenä niitä pitää pitää 15 prosenttia. Ero kaikkien työikäisten suomalaisten käsitykseen on melko iso, sillä heistä 22 prosenttia luottaa tasaväkiseen tilanteeseen.

Työehtosopimukset ovat paras tapa huolehtia työmarkkinoilla ajattelee 86 prosenttia PAMin jäsenistä. 75 prosentin mielestä on tärkeää, että ammattiliitto sopii  asioista työntekijöiden puolesta silloinkin, kun niistä sovitaan paikallisesti.

40 prosenttia PAMin jäsenistä uskoi olevansa kutakuinkin perillä siitä, mistä paikallisessa sopimisessa on oikeastaan kysymys. Luottamusmiesten keskuudessa vähintään keskivertotietäjäksi (ei hyvin eikä huonosti) itsensä arvioi 85 prosenttia vastanneista.

Paikallisen sopimisen kysymykset ovat osa PAMin jäsenkyselyä, joka koottiin marraskuussa. Koko jäsenkyselyn löydät täältä. Se käsittelee mm. PAMin jäsenten työsuhteita ja palkkoja, työpaikan ilmapiiriä, koronan vaikutuksia, kuntavaaleja, yt-neuvotteluja sekä työnhakua ja työttömyyttä.

Tutustu kyselyyn tästä

Haku