Hyppää sisältöön
Uutiset

26.10.2023 13:23

PAMin Rönni-Sällinen linjapuheessa: ”On määriteltävä uudestaan, mitä tarkoittaa kokoaikatyö palvelualoilla”

Jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen korosti linjapuheessaan työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa työhönsä ja saada siitä riittävä toimeentulo. PAMin liittokokouksessa käytiin paljon keskustelua osa-aikatyöstä ja työajan lyhentämisestä ansioita vähentämättä.

Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen PAMin liittokokouksessa 2023

Työntekijät kokevat työssään kasvavaa kuormitusta, joka johtuu kiireestä, liian vähäisestä määrästä työntekijöitä ja digitalisaation aiheuttamasta rasituksesta.

— 2020-luvun työelämässä meillä pitää olla mahdollisuus suunnitella elämäämme. Se edellyttää tulojen ennakoitavuutta ja tietoa työn ja vapaa-ajan sijoittumisesta. Tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa ja paikallisista menettelytavoista sopimalla on selvästi lisättävä työntekijöiden oikeutta vaikuttaa työaikoihinsa, linjasi PAMin puheenjohtaja Annika-Rönni-Sällinen.

PAMilaisilla aloilla vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekee noin 50 000 työntekijää.

— Osa-aikatyöstä saa osa-aikatoimeentulon. Olemme vuodesta toiseen puhuneet toimeentuloon riittävästä työajasta, oikeudesta lisätunteihin. Työnantajien vastaus on koko saman ajan ollut, että kokoaikatyön tarjoaminen on mahdotonta.

Valtiovallan suhtautuminen osa-aikatyöhön on muuttunut. Enää ei haluta tukea matalapalkkaista työtä tekeviä, jotta myös osa-aikaisen työn vastaanottaminen olisi kannattavaa. Orpon-Purran hallitus on heikentämässä työttömyysturvaa ja asumistukea niin, että erityisesti osa-aikaisten työntekijöiden tilanne vaikeutuu.

— Hallituksen suunnalta on sanottu, että menisivät kokoaikatyöhön. Me tiedämme, että aloillamme ei kokoaikatyöhön noin vain mennä. Kokoaikatyötä ei kaikille ole.

Yhä useammin törmää siihen, että työtä tehdään niin hankalina aikoina iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ja työvuorosuunnittelu on niin heikkoa, ettei kokoaikainen työ onnistu, Rönni-Sällinen kertoo työelämän muutoksesta.

— Meidän on aika ryhtyä kääntämään katsantokantaamme. Meidän on määriteltävä uudelleen, mitä tarkoitetaan kokoaikatyöllä palvelualoilla. Erityisen tarpeellista tämä on tehtävissä, joissa työtä tehdään kuormittavina työaikoina. Tällöin nykyistä pienemmillä tuntimäärillä pitää päästä kokoaikatyön ansioihin.

Rönni-Sällinen nosti linjapuheessaan esille myös maahan muuttaneiden työntekijöiden täyden potentiaalin, joka jää yrityksiltä hyödyntämättä, sekä palkansaajaliikkeen tiiviimmän koordinaation työehtoneuvottelujen yhteydessä.

Lue koko linjapuhe

Haku