Hyppää sisältöön
Uutiset

10.03.2023 11:21

Työikäiset suomalaiset haluavat huolehtia työelämän turvallisuudesta ja tasapainosta

PAMin vuoden 2022 vetovoimabarometrissä selvitettiin liiton keskeisten toimialojen mainetta ja houkuttelevuutta. Vastauksissa korostui etenkin tahto työelämän turvallisuuden ja tasapainon lisäämiseen.

PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto pitää tärkeänä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin edustamista aloista vetovoimabarometrissa olivat mukana kaupan ala, kiinteistöpalveluala sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluala. Vetovoimabarometria varten haastateltiin yhteensä 1 128 henkilöä eri puolilta Suomea viime vuoden marraskuun aikana.

PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirton mukaan työikäisten suomalaisten vastauksista nousee esiin vahva halu huolehtia työelämän turvallisuudesta ja tasapainosta. Barometrissa 81 prosenttia vastanneista katsoi, että työnantajien pitää kantaa nykyistä suurempi vastuu työntekijöidensä osaamisen kehittämisestä.

”Työntekijöillä on vahva ymmärrys siitä, että aito yhteiskuntavastuu ja sosiaalisesti kestävä työelämä edellyttävät panostuksia vakautta luoviin elementteihin kuten osaamiseen, osa-aikatyöntekijöiden aseman kohentamiseen sekä työperäisen hyväksikäytön torjuntaan”, Veirto summaa barometrin tuloksia.

Työuran aikainen osaamisen kehittäminen korostuu Veirton mukaan barometrin tuloksissa. Hän penää työntekijöiden koulutuksiin yhdenvertaisuutta, jotta niistä pääsisivät osalliseksi kaikki työntekijäryhmät. Samalla ulkomaalaista työvoimaa rekrytoivien yritysten tulee huolehtia työntekijöidensä kielitaidosta.

”On päivänselvää, että työnantajan järjestämästä koulutuksesta pitää päästä osalliseksi aivan kaikkien työntekijäryhmien. Työntekijän työllistyvyydestä huolehtimista ei voi jättää vain hänen oman aktiivisuutensa varaan. Siksi työnantajien on panostettava henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä”, Veirto jatkaa.

Osa-aikatyön tarjoamiseen pitävät perusteet

Vetovoimabarometrista nousee esiin varsin vahva viesti myös osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantamisesta. Työikäisistä suomalaisista 85 prosenttia katsoo, että osa-aikatyön tarjoamiselle pitää olla aina perusteet. Lainsäädäntöön pitäisi saada perusteet osa-aikatyön teettämiselle konkreettisena keinona.

Veirto pitää huomionarvoisena myös barometrin tulosta siitä, että työikäisistä suomalaisista jopa 77 prosenttia näkee, että ammattiliitoille tulisi antaa uusia keinoja puuttua ihmiskauppaan ja alipalkkaukseen.

”Ikävä kyllä näyttää siltä, että Suomeen on jo päässyt syntymään kahdet työmarkkinat. Suomalaisen työelämän laadusta pitää huolehtia ja ihmisten hyväksikäytöstä päästä eroon antamalla ammattiliitoille enemmän toimintamahdollisuuksia”, perustelee Veirto ja esittää ratkaisuehdotuksia tilanteeseen.

Lue lisää ja tutustu PAMin vetovoimabarometriin täältä.

Haku