Luottamushenkilöiden koulutus

Koulutusoikeus ja työnantajatuki 
Luottamushenkilöiden perehdytys
Peruskurssit
Jatkokurssit
Alakohtainen täydennyskoulutus
Täydennyskoulutus
Verkkokoulutus
Miten haet luot­ta­mus­hen­ki­lö­kou­lu­tuk­seen

Koulutusoikeus ja työnantajatuki

Työehtosopimuksissa on sovittu luottamushenkilöiden koulutusoikeuksista. Työnantajatuetulla koulutuksella tarkoitetaan luottamushenkilökoulutusta, josta työnantaja maksaa pääsääntöisesti palkan.  Osa luottamushenkilöiden koulutuksista on työnantajatuen piirissä. Katso oman alasi työehtosopimuksesta koulutusopimuksen sisältö ja hae mukaan PAMin koulutuksiin.  Työnantajatuet koulutukset vuodelle 2023 löydät täältä.  

Luottamushenkilö on yhteisnimitys luottamusmiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle. 

Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä. 

 

Luottamushenkilöiden perehdytys

Onko sinut juuri valittu työpaikkasi luottamusmieheksi tai työsuojeluvaltuutetuksi?

Onnea uuteen tehtävään! Olethan muistanut tehdä ilmoituksen valinnastasi PAMiin? Jos et niin, voit tehdä sen täällä.  Tämän jälkeen voit osallistua luottamushenkilöiden perehdytykseen. 

Perehdytyspäivän aikana opit hahmottaan omaa rooliasi luottamushenkilönä. Oma tehtävänkuvasi selkenee, kun tiedät mitkä ovat tehtäväsi, oikeutesi ja velvollisuutesi toimiessasi työpaikkasi luottamusmiehenä tai työsuojeluvaltuutettuna. Perehdytys lisää itsevarmuuttasi ja antaa avaimia uuteen tehtävääsi. Lisäksi kerromme, miten PAM toimii luottamushenkilön tukena tehtävässä.

PAMin aluetoimistot järjestävät uusille luottamushenkilöille perehdytyksiä.  Jos et pysty osallistumaan oman alueesi perehdytyspäivään, voit suorittaa sen kätevästi verkossa. 

Perehdytyksiin ilmoittaudutaan tapahtumakalenterin kautta. Verkoperehdytyksen löydät tapahtumakalenterista nimellä Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen verkkoperehdytys.  Kun olet ilmoittautunut, saat linkin kurssille ja ohjeet, miten edetä. 

Verkkoperehdytykseen voit ilmoittautua milloin vain ja se opiskellaan opiskellaan Vuolearning-oppimisympäristössä, josta lisätietoa täältä. Tarvitset opiskeluun älypuhelimen, nettiyhteyden sekä kuulokkeet. Varaa koulutuksen läpikäymiseen aikaa ja rauhaa, jotta opiskelu on sinulle antoisaa. Halutessasi voi tulostaa koulutuksen päätteeksi itsellesi todistuksen.  

Peruskurssit

Luottamusmiesten peruskurssi

Luottamusmiesten peruskurssilta saat perustietoja luottamustehtävästä. Tutustut luottamusmiehen tehtäviin, oikeuksiin, velvollisuuksiin ja otat haltuun roolisi työpaikalla. Opit tunnistamaan työsopimuslain ja työehtosopimuksen keskeisiä määräyksiä. Lisäksi osaat kuvailla yhteistoimintalain periaatteet ja yhteistoiminnassa käsiteltävät asiat. Ymmärrät vuorovaikutustaitojen merkityksen luottamustehtävässä ja opit tunnistamaan luottamustehtävän kuormittavia, palkitsevia ja hyvinvointia lisääviä tekijöitä.

Kurssin kesto on viisi päivää ja se järjestään pääsääntöisesti kahdessa osassa.  Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä.  Pääsääntöisesti peruskurssit ovat työnantajatuen piirissä eli työnantajasi maksaa kurssin ajalta palkan. Tarkista asia alakohtaisesti täältä. Kurssille voi hakea myös varaluottamusmiehet. 

 
Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssilta saat perustietoja työsuojelutehtävästä. Tutustut työsuojeluvaltuutetun tehtäviin, oikeuksiin, velvollisuuksiin ja rooliin.  Lisäksi opit hyödyntämään työturvallisuus- ja työsuojelunyhteistoimintalain keskeisiä määräyksiä työpaikan arjessa.  Perehdyt työterveyshuollon ja työpaikan yhteistyöhön sekä lakisääteisen työterveyshuollon tehtäviin. Opit myös tunnistamaan työpaikan keskeisimpiä vaara- ja kuormitustekijöitä.
Ymmärrät vuorovaikutustaitojen merkityksen työsuojelutehtävässä ja opit tunnistamaan työsuojelutehtävän kuormittavia, palkitsevia ja hyvinvointia lisääviä tekijöitä. 

Kurssin kesto on viisi päivää ja se järjestään pääsääntöisesti kahdessa osassa.  Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä.  Peruskurssit ovat useinmiten työnantajatuen piirissä eli työnantajasi maksaa kurssin ajalta palkan. Tarkista asia alakohtaisesti täältä. Kurssille voi hakea myös varavaltuutetut, työsuojeluasiamiehet ja työsuojelutoimikunnan jäsenet. 

 

Esihenkilöiden peruskurssit

Esihenkilöiden luottamushenkilöille järjestetään omia peruskursseja.  Työsuojelun ja luottamusmiesten peruskurssit esihenkilöille järjestetään kerran vuodessa.  Jos olet luottamushenkilö ja työskentelet esihenkilönä työpaikallasi, voit hakea näille kursseille.

 

Jatkokurssit

Voit syventää osaamistasi jatkokurssilla, kun olet toiminut noin vuoden verran tehtävässä.

Luottamusmiesten jatkokurssit

Luottamusmiehen jatkokurssilla syvennät osaamistasi peruskurssilla hankittuihin tietoihin ja tarkastelemme luottamusmiehen roolia työpaikan edunvalvojana.

Kurssilla syvennät osaamistasi työlainsäädännöstä ja opit yritystalouden perusteita. Paneudumme järjestämisen tärkeyteen työpaikkatason edunvalvonnan ja paikallisen sopimisen mahdollistajana. Kurssilla saat arvokasta vertaistukea ja pääset jakamaan luottamusmiespolkusi muiden osallistujien kanssa.

Koulutuksen kesto on 10 päivää ja se järjestetään kahdessa osassa (5 pv + 5 pv). 

Jatkokurssi on useimmilla aloilla palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin. Tarkista asia kuitenkin täältä
Hae mukaan tapahtumakalenterin kautta. Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä.

Työsuojelun jatkokurssit

Työsuojelun jatkokurssilla syvennät osaamistasi peruskurssilla hankittuihin tietoihin ja tarkastellaan työsuojeluvaltuutetun roolia työpaikan kehittäjänä.

Kurssilla syvennät työsuojeluosaamistasi työsuojelulainsäädäntöön ja työsuojeluvastuisiin. Opit lisää psykososiaalisista kuormitustekijöistä, työpaikan työhyvinvoinnista ja tuottavuudesta. Perehdyt myös työkykyasioihin, työterveyshuollon kanssa tehtävään yhteistyöhän, toimeentuloon työkyvyttömyyden aikana sekä työyhteisön monimuotoisuuteen.

Koulutuksen kesto on 10 päivää ja se järjestetään kahdessa osassa (5 pv + 5 pv).  

Jatkokurssi on useimmilla aloilla palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin. Tarkista asia kuitenkin täältä.  Hae mukaan tapahtumakalenterin kautta. Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä.

 

Alakohtainen täydennyskoulutus

PAM järjestää luottamushenkilöille alakohtaista täydennyskoulutusta. Kun olet käynyt peruskurssin, voit osallistua oman alasi täydennyskoulutukseen. 

Osa täydentävistä kursseista saattaa kuulua työnantajatuen piiriin, jolloin koulutukseen osallistuminen palkallista aikaa. Tarkista asia täältä. Muutoin luottamushenkilöiden osallistumista tuetaan kurssipäivärahan ja -stipendin muodossa.

Katso koulutusten ajankohdat ja hae mukaan tapahtumakalenterin kautta. Lue lisää koulutukseen hakemisesta täältä.
 

Täydennyskoulutus

Jos olet käynyt  peruskurssin, voit syventää ja päivittää osaamistasi täydennyskoulutuksessa. Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun perusosaamista täydennetään ja syvennetään täydennyskursseilla. Luottamustehtävässäsi tarvitset
monipuolisia taitoja. PAM tarjoaa täydennyskoulutusta muun muassa lainsäädäntöön, paikallisen sopimisen osaamiseen
ja viestintätaitoihin liittyen. 
Tutustu koulutuksin tarkemmin ja hae mukaan tapahtumakalenterin kautta.

PAMin täydennyskoulutukset:

 • Työoikeuden peruskurssi
 • Työoikeuden täydennyskurssi
 • Paikallinen sopiminen
 • Neuvottelutaito
 • Yritystalous - yrityksen tunnusluvut tutuiksi 
 • Osaava ja sovitteleva luottamushenkilö
 • Työelämän mielenterveystaidot
 • Työsuojelulainsäädäntö
 • Alakohtaiset täydennyskurssit

 

Verkkokoulutus

PAMin verkkokoulutukset ovat jäsenille maksuttomia, ja voit opiskella juuri silloin, kun sinulle itsellesi parhaiten sopii! 

Opiskeluun tarvitset joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen ja nettiyhteyden. Monet verkkokursseistamme opiskellaan Vuolearning-oppimisympäristössä, jonka käyttö onnistuu kaikilla edellä mainituilla laitteilla. Ajankohtaisia aiheita käsittelevät teemawebinaarit järjestetään Teamsilla. 

Sinulle sopivan kouluksen löydät helposti tapahtumakalenterista. Kalenteria kannattaa seurata aktiivisesti, sillä verkkokoulutusten tarjonta päivittyy uusilla koulutuksilla useamman kerran vuodessa.

Webinaarit

Luottamushenkilö - täydennä osaamistasi webinaarisarjan avulla. Webinaarit järjestetään pääasiassa Teamsin välityksellä ja niiden  kesto on noin kaksi tuntia. Tutustu webinaarien aiheisiin täällä. Ilmoittaudu mukaan noin viikkoa ennen webinaaria tapahtumakalenterin kautta.

Mistä aiheesta PAM voisi järjestää webinaarin?
Laita meille viestiä
koulutus@pam.fi. 

Itseopiskeltavat verkkokurssit luottamushenkilöille:

 
Erimielisyysmuistio tutuksi

Itseopiskeltava verkkokurssi luottamusmiehille. Kurssilla käydään läpi erimielisyysmuistion laatimiseen liittyvät asiat. Tutustut siihen, miten erimielisyyksien sopimisen prosessi työpaikalla etenee. Saat myös käsityksen, milloin erimielisyysmuistion tekeminen on tarpeen sekä käytännön ohjeita sen tekemiseen. Ilmoittautuminen tapahtumakalenterin kautta.

Paikallinen sopiminen

Itseopiskeltava verkkokurssi luottamushenkilöille. Kurssilla käydään läpi, mitä paikallisella sopimisella tarkoitetaan. Kurssiaineisto tutustuttaa sinut paikallisen sopimisen tasoihin, sopimuksen laatimiseen liittyvään juridiikkaan ja siihen, kuinka sopimus tulee käytännössä tehdä. Saat myös käsityksen siitä, miten paikallisen sopimisen prosessi työpaikalla etenee.
Ilmoittaudu kurssille tapahtumakalenterin kautta.

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen perehdytys

Tutustu luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun tehtäviin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin verkossa tehtävän perehdytysmateriaalin avulla. Materiaali on suunnattu juuri tehtävään valituille luottamushenkilöille, mutta sopii myös asioiden kertaukseen hieman kokeneemmillekin luottamushenkilöille. Ilmoittaudu kurssille tapahtumakalenterin kautta.

Miten haet luot­ta­mus­hen­ki­lö­kou­lu­tuk­seen

Kurssille haku
Maksetaanko kurssin ajalta palkkaa?
Haku Kiljavan yleisille kursseille
Ohjeita työnantajalle

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen koulutuksiin ilmoittaudutaan aluksi hakijaksi tapahtumakalenterin kautta. Hae ensisijaisesti oman alueesi kursseille. Kurssille valitaan osallistujat hakuajan päätyttyä.

Jos haet peruskurssille, niin muistathan käydä perehdytyksen ennen sitä.

Kurssille haku

 • Ennen ilmoittautumista, sovi esihenkilösi kanssa kurssille osallistumisesta 
 • Ilmoittaudu hakijaksi kurssille  tapahtumakalenterin kautta
 • Varmista, että työnantajanedustajan/esihenkilön yhteystiedot ovat oikein hakemuksessa
 • Ilmoittautumisen yhteydessä lähtee automaattinen viesti esihenkilöllesi:
  • Viestissä pyydetään hyväksymään opintovapaa kurssin ajalle
  • Vahvistamaan tieto ansionmenetyksen/palkan maksamisesta
  • Opintovapaa myönnetään kerralla koko kurssin ajalle, vaikka se järjestetään useammassa osassa
 • Seuraa, että esihenkilö hyväksyy hakemuksesi ennen viimeistä ilmoittautumispäivää
 • Osallistujat kurssille valitaan hakuajan päättymisen jälkeen
 • Saat vahvistuksen kurssille pääsystä sähköpostitse noin neljä viikkoa ennen kurssin alkua 
  • Mikäli et mahdu kurssille mukaan, olemme sinuun yhteydessä  hakuajan päätyttyä.

Ilmoittaudu tapahtumakalenterin kautta:
1) Valitse kurssi, jonne haluat ilmoittautua PAMin tapahtumakalenterista
2) Paina 'Ilmoittaudu'
3) Kirjaudu sisään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja suorita ilmoittautuminen loppuun.

Maksetaanko kurssin ajalta palkkaa?

Osa luottamushenkilöiden koulutuksista on työnantajatuen piirissä, jolloin  työnantajasi maksaapalkan kurssin ajalta. Työnantajatuetut koulutukset löydät täältä

Jos työnantajasi ei maksa kurssin ajalta palkkaa, tukee PAM osallistumistasi kurssille mikäli sinulle syntyy ansionmenetystä kurssin ajalta. Koulutuksen tuki riippuu kurssista sekä luottamustehtävästäsi. Pyydä työnantajaa täyttämään ansionmenetyslomakkeeseen nettopalkkasi. Ansionmenetystodistuspohjan voit ladata tästä. Tarkemmat ohjeet saat kurssikutsun yhteydessä. PAM maksaa ansionmenetystä  nettoansiosi mukaan kurssipäivärahan ja -stipendin muodossa, jos sinulle syntyy ansionmenetystä kurssin ajalta. Sen suuruus on vuonna 2023 enintään 83,05euroa/kurssipäivä. 

Paperiset hakemukset Kiljavan opiston yleisille kursseille

Kiljavan opiston yleisille kursseille ilmoittaudutaan aina PAMin kurssisihteerin kautta (koulutus(at)pam.fi), ja niihin haettaessa tulee täyttää myös varsinainen kurssihakemus. Kaikki Kiljavan kurssit löydät www.kio.fi

Ohjeita työnantajalle

Luottamushenkilön opintovapaan hyväksyy työnantajan edustaja.  Koko ohjeen hyväksyjälle voit tulostaa tästä.

Guide to registration for employer supported courses here in english.

 Työnantajatuetut koulutukset vuodelle 2023 löydät täältä

Lyhyesti prosessi ilmoittautumisessa menee seuraavasti:

 • Luottamushenkilö keskustelee työnantajan kanssa, mille kurssille on osallistumassa.
 • Luottamushenkilö ilmoittautuu PAMin nettisivujen kautta koulutukseen ja ilmoittaa esimiehensä (ilmoittautumisen hyväksyvän työnantajan edustajan) nimen ja sähköpostiosoitteen. Ilmoittautuja vastaa itse tiedon oikeellisuudesta.
 • Työnantajan edustaja saa sähköpostin, jonka otsikossa kerrotaan mihin koulutukseen luottamushenkilö on ilmoittautunut 
 • Työnantaja myöntää linkin kautta:
  • opintovapaan koko kurssin ajalle ja maksaa ansionmenetyksen TAI
  • opintovapaan koko kurssin ajalle, mutta ei maksa ansionmenetystä.
 • Jos työnantaja ei hyväksy kumpaakaan vaihtoehtoa eli evää kurssille osallistumisen, ei vahvistusta tehdä linkin kautta.   Asiaa lisäselvitetään tarvittaessa. 

Kysyttävää? Laita viestiä: koulutus(at)pam.fi.

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme