Skip to content
Artiklar

15.09.2022 08:00

Arbetarskyddsfullmäktig Suvi Paananen om PAM:s kurser: ”Vid sidan om kunskap får man ett stödnätverk”

Att studera och utveckla sig själv är viktigt för Suvi Paananen. Under sina dryga sex år som arbetarskyddsfullmäktig inom Handelslaget KPO har Suvi blivit bekant med PAM:s kurser.

Työsuojeluvaltuutettu Suvi Paananen nauttii uuden oppimisesta. Kuva: Elisa Karhula

”Jag började med grundkursen i arbetarskydd. Efter det har jag gått fortsättningskursen, olika fördjupande kurser samt utbildningar i kommunikation.”

Att jobba som arbetarskyddsfullmäktig på heltid handlar långt om utvecklingsarbete tillsammans med arbetsgivaren. Även olika granskningar och besök på arbetsplatser tar en stor del av arbetstiden.

Suvi ser att en kunnig och utbildad arbetarskyddsfullmäktig är en fördel för både arbetstagarna och arbetsgivaren.

”I utbildningarna får man kunskap som är riktad specifikt till servicebranscherna, för de är skräddarsydda för PAM:s medlemmar. Men även arbetsgivaren sparar, då utbildningarna är gratis för medlemmar”.

En stor fördel med PAM:s kurser är nätverkandet. Uppdraget som arbetarskyddsfullmäktig är självständigt och då är det viktigt med kamratstöd.

”Kurserna ger förutom kunskap ett nätverk. Redan på första kursen fick jag nära vänner. Det är fint att det alltid finns någon man kan fråga”, betonar Suvi.

 

Brinner för att utvecklas

På hösten har Suvi kurser i arbetarskyddslagstiftning och mental hälsa i arbetslivet att se fram emot.

”Lagkunskapen är alltid bra att repetera. Utmaningar med mental hälsa och psykosocial belastning har igen ökat inom servicebranscherna.”

Suvi ser sig själv som expert på mänskliga faktorer i arbetet. Det stöds även av studierna i samhällspedagogik.

”Men den viktigaste kompetensen är kanske förmågan att lyssna som jag fått från coachning i kommunikation.”

Sök