Hyppää sisältöön
Etusivu » Työelämäopas » Työsuhde » Työsuhteen päättyminen » Muista työsuhteen päättyessä
Viimeksi päivitetty: 24.05.2023

Mitä työsuhteen päättyessä on tärkeä muistaa?

Työsuhteen päättyessä on muutama asia, jotka työntekijän kannattaa muistaa. Kokosimme tälle sivulle tärkeimmät neuvot.

Pyydä työtodistus

Työntekijällä on oikeus saada työnantajalta kirjallinen työtodistus työsuhteestaan. Työtodistukseen merkitään vähintään

  • työntekijän ja työnantajan tiedot
  • työsuhteen kesto
  • työtehtävät.

Työtodistus voi olla myös laajempi, jossa mainitaan työntekijän pyynnöstä lisäksi myös työsuhteen päätymisen syy ja arvio työntekijän taidosta.

Jos et ole saanut työtodistusta työsuhteesi päätyttyä, pyydä sitä työnantajaltasi. Työtodistuksesta on usein hyötyä myöhemmissä työnhakutilanteissa, vaikka työsuhde olisi ollut lyhytkin. Esihenkilöä kannattaa myös kysyä ansioluetteloosi suosittelijaksi, jolta mahdollinen uusi työnantaja voi kysyä arvioita sinusta työntekijänä.

Jos unohdat pyytää työtodistuksen heti, voit hyvin pyytää sen myöhemminkin. Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus 10 vuoden kuluessa siitä, kun työ loppui. Jos työnantaja ei pyynnöistä huolimatta kirjoita työtodistusta, ota yhteyttä PAMin työsuhdeneuvontaan.

Olethan saanut lomakorvauksen tai pitää sinulle kuuluvat lomat?

Pääperiaate on, että 35 tuntia tai 14 päivää kuukaudessa työskentelevällä lomaa kertyy 2 tai 2,5 päivää kuukaudessa työsuhteen kestosta riippuen. Myös kesätyöntekijä on oikeutettu vuosilomaan tai vuosilomakorvaukseen.

Vuosilomakorvaus maksetaan silloin, jos et jostain syystä pysty pitämään lomaa. Käytännössä nämä maksetaan lähes aina lopputilin yhteydessä lomakorvauksena. Eli jos et ole pitänyt lomapäiviä työsuhteesi aikana, sinulle kuuluu maksaa lomakorvaus lopputilin yhteydessä. Lomakorvausta ei saa sisällyttää palkkaan vaan se pitää aina eritellä ja näkyä omana rivinään palkkakuitissa.

Lue lisää:

Tarkista, että loppupalkka on maksettu oikein

Kun työsuhteesi päättyy, sinulle maksetaan loppupalkka eli niin kutsuttu lopputili. Sen yhteydessä työntekijälle maksetaan kaikki työsuhteesta johtuvat saatavat eli muun muassa palkka lisineen, lomakorvaus ja mahdolliset bonukset.

Loppupalkka kuuluu maksaa työntekijälle viimeistään työsuhteen viimeisenä päivänä (vaikka se ei olisikaan normaali palkanmaksupäivä), elleivät osapuolet ole työsopimuksessa tai muutoin toisin sopineet.

Loppupalkka kannattaa tarkistaa aina huolella, jotta saat varmasti työstäsi sinulle kuuluvan korvauksen. Vertaa palkkakuittiasi tehtyihin työtunteihisi. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, onko sinulle maksettu oikein kaikki työehtosopimuksen mukaiset lisät sekä mahdolliset ylityökorvaukset ja lomakorvaus (ellet olet pitänyt lomapäiviä työsuhteesi aikana).

Katso ohjeet palkkalaskelman tarkistamiseen.

Voit tarkastaa sinulle kuuluvan vähimmäispalkkasi oman alasi työehtosopimuksesta eli tessistä. Jos työskentelet kaupan alalla tai matkailu- ja ravintola-alalla, voit hyödyntää myös Tarkistapalkka.fi -laskuria.

Jos epäilet, että sinulle ei ole maksettu palkkoja oikein tai lisät puuttuvat, ota rohkeasti yhteyttä työnantajaasi ja pyri selvittämään asia. Jos asia ei ratkea tai tarvitset siihen tukea, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen tai PAMin työsuhdeneuvontaan.

Haku