Koeaika
Päivitetty: 15.09.2022
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa.
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeajan tarkoituksena on selvittää, vastaako tehty työsopimus puolin ja toisin etukäteisodotuksia. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa. Työnantaja voi myös ilmoittaa työsopimusta tehtäessä, että työsuhteessa noudatetaan työehtosopimuksen määräystä koeajasta. Mikäli koeajasta ei ole sovittu eikä viitattu työehtosopimuksen koeaikamääräykseen, ei työsuhteessa ole koeaikaa. Koeaika voidaan lähtökohtaisesti sopia samojen osapuolten välille vain kerran.
Koeajan pituus
Koeajan pituus määritellään työehtosopimuksessa. Tarkasta omasta työehtosopimuksestasi koeajan pituus.
Työehtosopimukset löydät täältä.
Työsopimuksen purkaminen koeaikana
Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa siten, että työsuhde päättyy heti. Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin päättää välittömin vaikutuksin ilman irtisanomisaikaa.
Koeaikapurun kynnys on matalammalla kuin ”normaalin” työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen. Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla, kun siihen on syytä. Tällainen syy voi liittyä esim. työntekijän suoriutumiseen työstään, työpaikan ilmapiiriin yms. asioihin.
Koeaikapurun syyn on kuitenkin oltava asiallinen. Työsopimusta ei siten koeajallakaan saa purkaa syrjivillä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Epäasiallisia perusteita voivat olla mm. työntekijän raskaus tai valinta luottamusmieheksi. Koeaikapurkua ei myöskään saa tehdä tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Syrjiviä ja siten kiellettyjä koeaikapurun syitä ovat mm. ikä, kansallinen tai etninen alkuperä, sukupuolinen suuntautuneisuus, ammattiyhdistystoiminta, poliittinen toiminta tai muu näihin verrattavissa oleva syy.