Määräaikainen työsopimus
Päivitetty: 16.02.2022
Määräaikainen työsopimus on voimassa siihen asti, kun sen määräaika umpeutuu tai sovittu työ tulee tehdyksi. Työnantaja ja työntekijä sopivat päättymisajasta tai sovitusta tehtävästä silloin, kun työsuhde alkaa.
Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä vain, jos siihen on perusteltu syy. Tällainen syy voi olla toisen työntekijän poissaolosta aiheutuva sijaisuus tai työn sesonkiluonteisuus, esim. marjanpoiminta. Myös määräaikaisten sopimusten toistuva käyttö ilman perusteltua syytä on kielletty.
Jos määräaikaisen työsopimuksen käytölle ei ole ollut asiallista perustetta, on työsopimus toistaiseksi voimassa oleva sen sovitusta määräaikaisuudesta huolimatta. Työsopimuslaki ei kuitenkaan rajoita määräaikaisen työsopimuksen solmimista työntekijän omasta aloitteesta.
Kumpikaan osapuoli – työntekijä tai työnantaja – eivät lähtökohtaisesti voi irtisanoa määräaikaista sopimusta, vaan se päättyy, kun määräaika päättyy. Työsopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä saattaa seurata jopa vahingonkorvausvastuu. Jos työntekijänä haluat irtisanoa määräaikaisen työsopimuksen, paras tapa on keskustella työnantajan kanssa ja yrittää sopia yhteisesti menettelytavoista.
Määräaikaiseenkin työsopimukseen voidaan liittää kuitenkin koeaika. Sipilän hallitus teki työsopimuslakiin muutoksen, joka pidensi koeajan sallittua enimmäispituutta 6 kuukauteen. Tarkista omasta työehtosopimuksestasi koeaikasi enimmäispituus. Koeaika ei kuitenkaan voi määräaikaisissa työsuhteissa olla enempää kuin puolet työsuhteen pituudesta. Koeajalla työntekijä ja työntekijä voivat päättää työsuhteen heti. Tällä nk. koeaikapurulla pitää kuitenkin asialliset perusteet.
Työsopimuslain mukaan pitkäaikaistyöttömän saa palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityistä perusteltua syytä. Pitkäaikaistyöttömänä pidetään henkilöä, joka on ollut edellisen 12 kuukauden ajan yhdenjaksoisesti työtön työnhakija. Tällaisia työllistämissopimuksia voidaan tehdä vuoden aikana enintään 3 ja niiden yhteenlaskettu kesto voi olla enintään vuosi.
Jos pitkäaikaistyötön halutaan palkata vuotta pitemmäksi ajaksi tai jos hänen kanssaan tehtävät työsopimukset eivät muutoin vastaa säännöksessä asetettuja rajoituksia, työnantajalla tulee olla työsopimuslain mukainen perusteltu syy määräaikaiselle sopimukselle. Jos määräaikaisia työsopimuksia on useita, työnantajalla tulee olla perusteltu syy viimeistään silloin, kun työntekijän kanssa tehdään ensimmäinen työsopimus, joka ei ole laissa tarkoitettu työllistämissopimus.