Työsuojeluvaltuutetun tehtävät ja oikeudet
Päivitetty: 03.11.2021
Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä kaikessa mikä vaikuttaa työntekijöiden työturvallisuuteen ja työterveyteen.
Jokaisella työpaikan työntekijällä on oikeus osallistua työpaikkansa työsuojeluvaltuutetun valintaan sekä asettua itse ehdolle tehtävään
Pamilaisilla työpaikoilla olisi tietysti toivottavaa, että työsuojeluvaltuutettu olisi PAMin jäsen, jolla on oikeus osallistua PAMin omiin työsuojelukoulutuksiin ja saada siten tarkkaa alakohtaista opetusta tehtäväänsä. Liittoon kuulumattomia työsuojeluvaltuutettuja kouluttaa pääasiallisesti työturvallisuuskeskus.
Työntekijöiden edustajaksi työsuojeluasioissa ei tule valita työnantajaa työsuojeluasioissa edustava esimies, koska tehtävien hoidossa voi syntyä eturistiriitaa. Työpaikoilla on mahdollista sopia, että esimiehet valitsevat oman työsuojeluvaltuutettunsa. Mm. Kaupan ja Maravan aloilla on työsuojelun yhteistoimintasopimuksessa sovittu tästä. Mikäli esimiehet eivät vaitse omaa työsuojeluvaltuutettua, edustaa työntekijöiden valtuutettu myös heitä.
Työsuojeluvaltuutetun tehtävät on määritelty työturvallisuuslaissa. Myös työehtosopimuksella voi olla tarkennettuja tehtäviä. Valtuutettu toimii yhteistoiminnassa työnantajan ja työterveyshuollon kanssa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveellisyydestä huolehtien. Työsuojeluvaltuutettu osallistuu työpaikalla mm. seuraaviin:
- vaarojen tunnistamisen suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan
- riskien arviointiin, poistoon ja pienentämiseen
- työntekijöiden perehdyttämiseen turvallisiin työtapoihin
- turvallisuusohjeiden noudattamisen seurantaan
- yritys-/palvelutoiminnassa esiintyvien häiriötilanteiden ratkaisuun ja analysointiin
- työyhteisön toimivuuteen liittyvien menettelytapa-ohjeiden luomiseen ja käytön seurantaan
- työkyvyn turvaamiseen ja työurien pidentämiseen tähtääviin toimiin
- uuden lainsäädännön tuomien velvoitteiden huomioimiseen (ennakointi) ja soveltamiseen yhteistyössä työnantajan kanssa
Työsuojeluvaltuutettu ei kuitenkaan ole näistä toimista vastuussa. Vastuu huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä on työnantajalla. Näin esimerkiksi vaarojen arviointi ei kuulu yksinomaan työsuojeluvaltuutetun tehtäväksi. Työsuojeluvaltuutettu osallistuu työpaikan työsuojelutoimintaa laajasti ja tuo työnantajalle tarpeellista tietoa työolosuhteiden terveellisyydestä työntekijöiden näkökulmasta .