Hyppää sisältöön
Uutiset

31.03.2023 16:01

Vartiointialan uusi työehtosopimus on hyväksytty

PAM ja Palta hyväksyivät vartiointialalle uuden työehtosopimuksen kaudelle 1.4.2023 – 31.3.2025. Kaksivuotisen sopimuskauden aikana vartiointialalla työskentelevien palkat nousevat yhteensä 6 %.

Vartiointialan uusi työsopimus tuo parannuksia palkkoihin sekä edistää yhdenvertaisuutta vanhempien välillä perhevapaiden osalta.

Uuden kaksivuotisen työehtosopimuksen myötä palkkoja, tasopalkkoja, kaikkia työaikalisiä (ilta-, yö- ja lauantaityölisiä) sekä luottamusmieskorvauksia korotetaan ensimmäisen kerran 1.6.2023 alkaen 4 prosenttia ja toisen kerran 1.6.2024 alkaen 2 prosenttia. Kertaerää ratkaisussa ei ole, koska ensimmäiset palkankorotukset aikaistuvat.

”Uuden sopimuksen myötä palkankorotusten ajankohta siirtyi kesäkuun alkuun, mikä on kaksi kuukautta yleistä linjaa aiemmin”, kertoo PAMin sopimusasiantuntija Markku Saikkonen.

Hän pitää merkittävänä myös sitä, että sopimuksen myötä kaikki työaikalisät korottuvat täysimääräisesti.

”Lauantailisää korotetaan nyt ensimmäistä kertaa koko sen olemassaolon aikana. Tämä oli tärkeä päänavaus lisien kehittämiseksi, jonka eteen jatkamme työtä myös tulevilla kierroksilla”, sanoo Saikkonen.

Sopimuksessa ei-synnyttävän vanhemman vanhempainvapaan palkallinen jakso piteni 6 päivästä 36 päivään. Synnyttävän vanhemman palkka on raskausvapaan ajalta 40 päivää sekä 36 päivää vanhempain vapaata ajalta.

Lisäksi PAM ja Palta sopivat työryhmän perustamisesta, jonka tehtävänä on seurata sisäministeriön hiljattain asettaman turvallisuusalaa koskevan työryhmän työtä ja arvioida sen mahdollisia vaikutuksia alan työehtosopimuksen sisältöön. Työryhmä tarkastelee lisäksi koulutuslisään oikeuttavia tutkintonimikkeitä.

”Neuvottelut käytiin alusta saakka aidosti hyvässä hengessä ja ratkaisu on yleisen linjan mukainen. Saavutimme sopimusratkaisun ensimmäistä kertaa vuosiin ennen edellisen sopimuksen päättymistä”, sanoo Saikkonen.

Lisätietoja vartiointialan työehtosopimukseta löydät tästä 

Haku