Skip to content
Artiklar

20.03.2024 16:05

Sommarjobb i sikte och intervju framför dig? Kolla tips för arbetsintervjun

Arbetsintervjun är en spännande situation för de flesta. Noggrann förberedelse hjälper till att minska spänningen och hjälper dig lyckas.

Intervjuer för sommarjobb kan ordnas på många olika sätt: individuellt eller i grupp, och i person, via distansförbindelser eller som telefonintervju. Oavsett hur intervjun genomförs så kan du tackla spänningen och lyckas genom att förbereda dig väl.

1. Gå igenom intervjun i ditt sinne

Innan intervjun är det bra att läsa igenom jobbannonsen och din ansökan en gång till. På så sätt påminner du dig om vad sommarjobbet handlar om. Bekanta dig också med arbetsgivarföretaget, till exempel via dess webbplats. Det är bra att veta hurdant företaget är, och att känna till grundläggande fakta visar att du är intresserad av jobbet.

Fundera i förväg på vad man kan tänkas fråga dig genom att bekanta dig med typiska intervjufrågor. Vanliga frågor är till exempel ”Berätta kort om dig själv”, ”Varför borde vi anställa just dig?” och ”Varför vill du ha just detta jobb?”. Repetera dina styrkor och tänk på hur du kan presentera dig själv. Tänk också på vad du skulle kunna fråga om företaget eller om ditt framtida arbete. Genom att öva högt får du mer säkerhet i ditt framträdande.

Dessutom finns det spelregler i arbetslivet som det är viktigt att känna till. Arbetslivets spelregler har fastställts i lagstiftningen och i branschspecifika kollektivavtal. Genom att bekanta dig med dem innan arbetsintervjun tar du hand om dina rättigheter och kan undvika många problem.

2. Se till att praktiska saker är i ordning dagen innan

Välj din outfit för intervjun i förväg och se till att dina kläder är rena och prydliga. Kolla vägen till intervjun så att du kommer fram i tid, även om det skulle vara trafikstockningar eller om en bussavgång skulle utebli. Packa skol- och arbetsintyg i din väska. Om intervjun genomförs via video- eller telefonuppkoppling ska du boka en lugn plats där du ostört kan koncentrera dig på intervjun utan bakgrundsljud eller avbrott.

3. Gör ett gott intryck under intervjun

Intervjusituationen börjar med det första intrycket, så använd det till din fördel. Var i tid på plats eller vid telefonen/videokopplingen och hälsa intervjuaren glatt. Glöm inte heller att le trots att du är nervös.

Arbetsintervjun är din chans att göra ett positivt intryck, så berätta modigt om dig själv och din kompetens. Svara på frågor så att du berättar vad du kan med konkreta exempel, men undvik dock att vara långrandig. Det är alltid bäst att vara ärlig.

Det är också bra att komma ihåg att arbetsgivaren endast får ställa frågor som har med arbetet att göra. Frågor om jobbsökandens familjeförhållanden, familjeplanering, övertygelse eller religion är uttryckligen förbjudna. Det är inte heller god sed för arbetsgivaren att kolla upp kandidatens sociala medier i förväg eller att inhämta information om hen via Google, utan arbetsgivaren bör utvärdera vem kandidaten är och hur väl hen passar in i arbetsgemenskapen baserat på jobbansökan och arbetsintervjun.

Läs mer om spelreglerna för arbetsintervjuer – Får arbetsgivaren fråga vad som helst?

4. Avsluta intervjun med frågor och tack

I slutet av intervjun har du möjlighet att ställa frågor om sommarjobbet eller arbetsgivaren. Denna möjlighet ska du utnyttja, eftersom du kan få viktig information som berättar mer om jobbet än vad jobbannonsen gör. Samtidigt visar det arbetsgivaren att du har ett äkta intresse för arbetet och arbetsuppgifterna. Du kan till exempel fråga närmare om lönen, arbetsuppgifterna eller hur rekryteringsprocessen fortsätter om man inte redan berättat det för dig.

Kom också ihåg att tacka din arbetsintervjuare för möjligheten du fick.

Lycka till med arbetsintervjun!

Keywords:

anställning

Sök