Hyppää sisältöön
Artikkelit

23.05.2023 10:14

Viimeksi päivitetty: 20.05.2024

Palvelualan kesätyö kiikarissa ja haastattelu edessä? Katso vinkit työhaastatteluun

Työhaastattelu on monille jännittävä tilanne. Huolellinen valmistautuminen auttaa vähentämään jännitystä, tuo varmuutta ja auttaa onnistumaan.

Kesätyöhaastatteluja voidaan järjestää tyypillisten yksilöhaastattelujen lisäksi monella eri tavalla, esimerkiksi etäyhteyksien välityksellä, ryhmähaastatteluina tai puhelinhaastatteluna. Toteutettiin haastattelu missä muodossa tahansa, valmistautumalla siihen hyvin selätät jännitystä ja onnistut varmemmin.

1. Käy haastattelun kulku läpi mielessäsi

Ennen haastattelua kannattaa lukea työpaikan hakuilmoitus ja oma hakemus vielä kertaalleen. Näin palautat mieleen, mistä kesätyöpaikassa olikaan kysymys. Tutustu myös työnantajayritykseen esimerkiksi sen nettisivujen avulla. On hyvä tietää, millaiseen yritykseen on hakeutumassa töihin, ja perusasioiden tietäminen vakuuttaa, että olet kiinnostunut työpaikasta.

Pohdi etukäteen mitä sinulta voidaan kysyä tutustumalla tyypillisiin haastattelukysymyksiin. Yleisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi ”Kerro lyhyesti itsestäsi”, ”Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut?” ja ”Miksi haluat juuri tämän työpaikan?”. Kertaa omat vahvuutesi ja mieti miten voit esitellä itsesi. Mieti myös, mitä sinä voisit kysyä yrityksestä tai tulevasta työstäsi. Ääneen harjoittelulla saat varmuutta esiintymiseesi.

Lisäksi työelämään kuuluu pelisääntöjä, jotka jokaisen on tärkeä tuntea. Työelämän pelisäännöistä on sovittu lainsäädännössä sekä alakohtaisissa työehtosopimuksissa eli tesseissä. Tutustumalla niihin jo ennen työhaastattelua, pidät huolta omista oikeuksistasi ja voit välttyä monilta ongelmilta.

2. Huolehdi käytännön asiat kuntoon edellisenä päivänä

Valitse asusi haastattelua varten valmiiksi ja varmista, että vaatteesi ovat puhtaat ja siistit. Tarkista reitti haastattelupaikalle niin, että ehdit ajoissa paikalle, vaikka liikenteessä sattuisi olemaan ruuhkaa tai yksi bussivuoro jäisi välistä. Pakkaa laukkuusi valmiiksi myös koulu- ja työtodistukset mukaan. Jos haastattelu toteutetaan video- tai puhelinyhteydellä, niin varaa sille valmiiksi rauhallinen paikka, jossa voit huoletta keskittyä haastatteluun ilman taustamelua tai keskeytyksiä.

3. Tee hyvä vaikutus haastattelutilanteessa

Haastattelutilanne alkaa ensivaikutelmasta, joten se kannattaa käyttää omaksi eduksi. Ole ajoissa paikalla tai puhelimen/videoyhteyden päässä ja tervehdi haastattelijaa reippaasti. Jännityksen keskellä hymyä ei myöskään kannata unohtaa.

Työhaastattelu on tilaisuutesi jättää positiivinen kuva itsestä työnantajalle, joten kerro rohkeasti itsestäsi ja osaamisestasi. Vastaa kysymyksiin kattavasti konkreettisin esimerkein, mutta vältä kuitenkin jaarittelua. Vastauksissa kannattaa aina olla rehellinen.

On myös hyvä muistaa, että työhaastattelussa työnantaja saa kysyä vain työhön ja sen tekemiseen liittyviä kysymyksiä. Työnhakijan perhesuhteisiin, perhesuunnitelmiin, vakaumukseen tai uskontoon liittyvät kysymykset ovat yksiselitteisesti kiellettyjä. Työntekijän sometilien tarkastaminen etukäteen tai häneen liittyvien tietojen hankkiminen Googlesta ei myöskään kuulu hyviin tapoihin, vaan työnantajan on selvitettävä työhakemuksen ja työhaastattelun avulla, minkälainen hakija on ja miten hän sopeutuu työyhteisöön työtehtävien lisäksi.

Lue aiheesta lisää: Työhaastattelun pelisäännöt – Saako työnantaja kysyä mitä vain 

4. Päätä haastattelu kysymyksillä ja kiitoksilla

Haastattelun loppuvaiheessa sinulla on tilaisuus kysymyksiin kesätyöstä tai työnantajasta. Tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää, sillä voit myös saada tärkeää lisätietoa, joka kertoo työstä enemmän kuin työpaikka -ilmoitus. Samalla se osoittaa työnantajalle aidon kiinnostuksen työhön ja työtehtävään. Voit kysyä esimerkiksi tarkentavia kysymyksiä palkkauksesta, työtehtävistä tai rekrytointiprosessin jatkumisesta, jos sitä ei vielä ole kerrottu sinulle.

Muista myös kiittää työhaastattelijaasi tilaisuudesta, jonka sait.

Onnea työhaastatteluun!

Avainsanat:

työsuhde

Haku