19.09.2013 klo 11.30

Jos työnantaja menee konkurssiin - ohjeita työntekijälle

Tiimari kertoi eilen keskiviikkona hakeutuvansa konkurssiin, ja tällä hetkellä työntekijät odottavat lisätietoja tulevasta. Täältä voit lukea, mitä työntekijän kannattaa huomioida konkurssitapauksissa.

Tiimari ilmoitti eilen keskiviikkona hakeutuvansa konkurssiin. Tiimari Retail Oy:llä oli elokuun lopussa Suomessa noin 650 työntekijää. Tällä hetkellä he eivät voi kuin odottaa lisätietoja tulevasta.

Miten konkurssi etenee työntekijän näkökulmasta?

1. Käräjäoikeus tekee ensin päätöksen konkurssiin asettamisesta ja määrää pesänhoitajan eli käytännössä asianajajan. Pesänhoitajat päättävät Tiimarin tapauksessa esimerkiksi liikkeiden sulkemisen ajankohdan.

Tiimarin konkurssihakemus on jätetty Vantaan käräjäoikeuteen, ja oikeuden odotetaan tekevän päätöksen muutaman päivän kuluessa.

2. Työsopimus saadaan irtisanoa päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta. Myös määräaikainen työsuhde voidaan irtisanoa käyttäen 14 päivän irtisanomisaikaa.

3. Konkurssitilanteessa pesänhoitajalla on velvollisuus antaa työntekijälle työtodistus. Siitä ilmenee työsuhteen kesto, työtehtävien laatu ja työsuhteen päättymisen syy. Arvion antaminen ei kuulu pesänhoitajalle vaan työnantajalle.

4. Jos yrityksellä ei ole varaa lopputilin maksamiseen, yleensä pesänhoitaja hakee palkkaturvasta työntekijöiden saatavat.

Konkurssitapauksessa hakemus käsitellään nopeutetussa menettelyssä, jolloin selvät saatavat maksetaan työntekijöille nopeasti. Palkkaturvana voidaan maksaa varsinaisen palkan lisäksi esimerkiksi lomapalkka ja -korvaus sekä irtisanomisajan palkka. Palkat pyritään maksamaan palkkaturvan kautta jo työntekijöiden irtisanomisaikana konkurssipesälle, joka maksaa saatavat edelleen työntekijöille.

5. Jos jäät työttömäksi ja olet ollut PAMin työttömyyskassan jäsen vähintään 8 kuukautta, olet todennäköisesti oikeutettu ansiopäivärahaan (katso tarkemmat ehdot täältä). Jos haet PAMin työttömyyskassalta ansiopäivärahaa, lue ohjeet täältä.

Muille työssäoloehdon täyttäville Kela maksaa peruspäivärahaa. Jos työssäoloehto ei täyty tai työttömyyspäivärahaa on maksettu enimmäisaika, Kela maksaa työmarkkinatukea. Katso lisätietoa täältä.

6. PAMin jäsenet voivat tarvittaessa kysyä lisätietoa luottamusmieheltä tai lähimmästä aluetoimistostaan.

Lisää aiheesta:

Tiimari hakeutuu konkurssiin

 

Teksti: Annemari Anttila

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle