Nuoret - 06.07.2022 klo 14.00

Tipahtiko tilillesi palkka kesäduunista? Näin tarkistat, että se on maksettu oikein

Tilipäivänä jokaisen työntekijän kannattaa käydä palkkalaskelma huolellisesti läpi. Siitä käyvät ilmi muun muassa palkan suuruus ja tehdyt työtunnit.

Tarkistamalla palkkalaskelmasi huolellisesti pidät huolta siitä, että saat sinulle kuuluvan korvauksen työstäsi. Näin se käy:

Tutustu palkkalaskelmaan

Kesätyöntekijän, kuten kaikkien muidenkin työntekijöiden pitää saada jokaisesta palkasta palkkatosite, jota sanotaan myös tilinauhaksi, palkkalaskelmaksi tai palkkakuitiksi. Se on erittely siitä, mistä maksettavat ansiot muodostuvat. Palkkalaskelma voi olla paperilla tai sähköisessä muodossa.

Varmista ensimmäiseksi palkkatositteesta, että henkilötietosi ja pankkitilisi ovat oikein.

Katso sen jälkeen, että peruspalkka sekä mahdolliset lisät ja ylityökorvaukset ovat vähintään alalla sovellettavan työehtosopimuksen eli tessin mukaisia.

Suomessa työehdoista ja vähimmäispalkoista sovitaan alakohtaisesti työntekijäliiton (esimerkiksi PAM) ja työnantajaliiton tekemillä työehtosopimuksilla eli tesseillä. Palkka ei saa olla vähimmäispalkkaa pienempi, mutta se voi toki olla suurempi.

Jotta tiedät, paljonko tehtävässäsi kuuluisi vähintään saada palkkaa, katso tästä nuorten ja kesätyöntekijöiden palkat

Kesätyö ei ole peruste maksaa alempaa palkkaa työntekijälle esimerkiksi nuoren iän tai työsuhteen lyhyyden vuoksi.


Työtuntien kanssa kannattaa olla tarkkana

Tarkista palkkatositteesta seuraavaksi työtuntimäärä eli se, moneltako tehdyltä työtunnilta palkkaa maksetaan. Jotta voit varmistua siitä, että saat kaikilta tekemiltäsi työtunneilta sinulle kuuluvan palkan, tehdyistä työtunneista kannattaa pitää kirjaa heti työsuhteen alusta alkaen.

Ota esille myös työsopimuksesi, ja katso miten paljon työtunteja sinulle on luvattu. Tämä on tärkeää siksi, että työntekijälle annettujen työtuntien määrän pitää vastata työsopimuksessa sovittua tuntimäärää. Jos työsopimuksessa on sovittu minimityöajaksi 30 tuntia viikossa, mutta työntekijä on saanut vain tehdä 20 tuntia, niin ansiot jäävät myös odotettua pienemmiksi.

Huomioi myös, että palkasta vähennetään aina myös veroja ja muita lakisääteisiä ja pakollisia maksuja, kuten työeläkevakuutusmaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Jos olet ammattiliiton jäsen, palkasta voidaan periä suoraan myös liiton jäsenmaksu.

Pyydä työnantajalta oikaisua, jos huomasit virheitä

Jos palkkaa jäi saamatta tai huomaat virheitä tai puutteita, ota yhteyttä työnantajaan ja pyri selvittämään asia mahdollisimman pian. Voit pyytää, että työnantaja kävisi palkkalaskelman kanssasi yhdessä läpi. Useimmiten kyse on inhimillisestä erehdyksestä, jonka oikaiseminen vaatii vain huomautuksen.

Jos olet epävarma asiastasi, käänny työpaikkasi luottamusmiehen puoleen. Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä, ota yhteyttä Palvelualojen ammattiliittoon.

Tutustu myös kesätyön muistilistaan, josta löydät tärkeää tietoa työsuhteeseen ja työelämään liittyvistä asioista

Kesätyöntekijän kannattaa liittyä PAMiin

Oletko aloittamassa kesätöitä esimerkiksi kaupassa, ravintolassa, kioskissa, pikaruokaravintolassa, huvipuistossa tai kiinteistönhoidossa? Tiesitkö, että Palvelualojen ammattiliitto PAM huolehtii myös kesätyöntekijöiden oikeuksista ja työehtosopimusten noudattamisesta työpaikalla?

Mielestämme kaikille kuuluu reilut työehdot ja työolot. Neuvomme ja tuemme sinua työsuhteeseen ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Jäsenenämme tiedät, mitä oikeuksia sinulle työelämässä kuuluu. Siksi jäseneksi kannattaa liittyä heti, kun aloitat kesätyössä.

Lue lisää ja liity tästä

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme