Kesätyön muistilista

Päivitetty: 21.06.2022

Oletko kesätöissä yksityisellä palvelualalla ja työskentelet esimerkiksi myyjänä, tarjoilijana, kioskityöntekijänä, vartijana, siivoojana, kiinteistönhoitajana, huvipuistotyöntekijänä tai pikaruokaravintolatyöntekijänä? PAM on ammattiliittosi ja sinua varten.

Toivotamme sinulle mukavaa kesää sekä kivoja kesätyökokemuksia! Olemme koonneet tälle sivulle tietoa työsuhteeseen ja työelämään liittyvistä asioista, toivottavasti niistä on sinulle iloa.

Muista, että PAMin jäsenenä saat turvaa ja tukea myös kesätyön aikana ja olet oikeutettu jäsenpalveluihin. Samalla saat rahanarvoisia jäsenetuja, kuten CityShopparin edut ilmaiseksi käyttöösi koko vuodeksi.

Sisällysluettelo (klikkaa linkkiä)

1. Työhaastattelu
2. Kun aloitat työt: liity jäseneksi, työsopimus, työehtosopimus, työvuorot, perehdytys,  verokortti
3. Kun olet töissä: palkka, työvuorolista, tauot, sairastuminen , lisätyö, työturvallisuus, työnteko helteellä
4. Ongelmia työpaikalla: yleiset epäkohdat, mistä saa apua
5, Työsuhteen päättyessä: työtodistus, loppupalkka, lomat
6. Muuta hyödyllistä tietoa kesätyöntekijöille ja nuorille: Tutustu ja tienaa, alle 18-vuotiaa työntekijät

1. Oletko menossa työhaastatteluun? – ohjeita työnhakijalle

Haastattelussa pyritään selvittämään, millainen hakija on henkilönä, millaiset vuorovaikutustaidot hänellä on sekä sitä, onko hän aidosti kiinnostunut hakemastaan työtehtävästä. Lue lisää työhaastatteluun valmistautumisesta täältä.

Lue lisää: Palvelualan kesätyö kiikarissa ja haastattelu edessä? Katso vinkit työ­haas­tat­te­luun

2. Kun aloitat työt

Kun työsuhteesi on alkanut, sinulla on oikeus työsopimuksessa määriteltyyn palkkaan, työaikaan ja muihin sovittuihin työsuhteen ehtoihin sekä ammattiliittoon järjestäytymiseen ja turvalliseen työympäristöön.

 • Tee kirjallinen työsopimus:  Muista tehdä ja allekirjoittaa työnantajasi kanssa aina kirjallinen työsopimus, josta saat itsellesi kopion. Työsopimuksessa sovitaan työsuhteen ja työn tekemisen ehdot. Työsopimusta ei ikinä saa solmia heikommin ehdoin kuin mitä alan työehtosopimuksessa on sovittu. Työsopimuksesta ja mitä siinä on kirjattava ( kuten voimassaoloaaika, palkka, työaika ja työtehtävät)  voit lukea lisää täältä.
 • Työehtosopimus: Tarkista, että työsopimuksessa sovittu palkkasi on työehtosopimuksen mukainen. Nuorten ja kesätyöntekijöiden palkoista eri aloilla löydät tietoja täältä.  Niiden lisäksi muuta tietoa muista työehdoista  löydät työehtosopimuksista täältä.
   
 • Työvuorot ja työvuoroluettelo: Työvuoroluettelo on annettava sinulle hyvissä ajoin. Eikä siihen merkittyjä työvuoroja saa muuttaa tai perua ilman työntekijän eli sinun suostumustasi. Jos työvuoroluetteloon tehdään muutoksia, on niistä hyvä sopia aina kirjallisesti. Pidä myös itse kirjaa tehdyistä työvuoroistasi. Palkka, lisät, ylityöt, lisätyöt ja lomakorvaus on helpompi tarkistaa, kun työvuorot ovat sinulla itselläsi ylhäällä.

  HUOM!  Sadesää ei ole pätevä syy muuttaa työvuorolistaa ilman yhteistä sopimusta
  • Työnantajalla ei ole oikeutta muuttaa yksipuolisesti työvuorolistaa esimerkiksi tilanteessa, jossa sadepäivä vie asiakkaat muualle jäätelökioskilta tai terassilta ja on hiljaista. Työvuorolistaan merkitty työvuoro on aivan oikea työvuoro ja siitä maksetaan työntekijälle aina palkka. Jos työnantaja peruu työvuoron, hänen kuuluu kuitenkin maksaa palkka perutulta vuorolta.
    
 • Perehdytys: Perehdytys työtehtäviin kuuluu sinulle, joten huolehdi että saat sitä riittävästi, jotta opit turvalliset työskentelytavat. Perehdyttäminen ja työnopastus kuuluu kaikille henkilöstöryhmille ja myös vuokratyöntekijöille, kesätyöntekijöille sekä kausityöntekijöille. Kunnollinen perehdytys on tärkeää muun muassa työturvallisuuden kannalta. Lisää perehdytyksestä voit lukea täältä.
   
 • Verokortti: Varmista, että työnantajasi saa verokortin! Työnantajasi tai muu suorituksen maksaja tarvitsee verokorttisi noin 2 viikkoa ennen seuraavaa maksupäivää. Verokorttia voi hakea kirjautumalla Omaveroon.
   
 • Liity PAMin jäseneksi: Näin varmistat itsellesi jäsenyyden tuoman turvan ja liiton palvelutm jos työsuhteessasi tulee eteen kysymyksiä ja tarvitset apua. Lisäksi sinua auttaa työpaikkasi luottamusmies. PAMin jäsenyyteen kuuluuu myös työttömyyskassan jäsenyys ja voit kerryttää itsellesi työssäoloehtoa ansiosidonnaista päivärahaa varten, jos joskus jäisit työttömäksi. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen työviikko, jona olet työskennellyt vähintään 18 tuntia. Liity PAMiin täällä tai soita 030 100 600. Lisää jäsenyyden hyödyistä ja syistä liittyä voit lukea täältä.

Lue lisää: Kesätyö alkamassa palvelualalla? Nämä 5 asiaa on jokaisen kesätyöntekijän hyvä tietää

3. Kun olet töissä

Työelämässä ei tarvitse pärjätä yksin.  PAMin palvelut auttavat jokaista liiton jäsentä työsuhdeasioiden hoidossa ja niihin liittyvissä kysymyksissä.

 • Palkka ja palkanmaksu:  Kun teet töitä, sinun on saatava siitä myös oikeaa palkkaa. Huolehdi , että saat aina palkan oikein omalle tilillesi palkanmaksupäivänä. Lue lisää palkasta täältä.

  Lisätietoa nuorten ja kesätyöntekijöiden palkoista
  *Paljonko palkkaa on maksettava alle 18-vuotiaalle, entäpä mikä on tuntipalkka kahvilatyössä lukiolaiselle?
   
 • Työvuoroluettelo: Työvuoroluettelo on saatettava kirjallisesti työntekijöiden tietoon hyvissä ajoin, mutta kuitenkin viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkamista. Laadittua työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman sekä työntekijän että työnantajan suostumusta.

  Lisätietoa työvuorolistoista kaupassa
  Lisätietoa työvuorolistoissa matkailu- ja ravintola-alalla
   
 • Sairastuminen: Jos olet sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtä, sinulla on oikeus sairastaa. Sairastuminen ei myöskään ole syy päättää työsuhdetta kesken kauden. Jos olet sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtä, sinulla on oikeus palkkaan sairausajalta. Lue lisää täältä
 • Lisätyö: Jos osa-aikainen työntekijä tekee työsopimukseen merkityn työajan lisäksi samalle työnantajalle lisää työtä (tunteja, vuoroja), sitä kutsutaan lisätyöksi. Työnantajan on tarjottava lisätyötä ensisijaisesti jo palkkalistoillaan oleville työntekijöille ennen kuin hän palkkaa uusia työntekijöitä. Lue lisää täältä
 • Tauot (ruokatauko, kahvitauko, vessatauko, työnteko helteellä): Terveelliset ja turvalliset työolot kuuluvat kaikille työntekijöille ja kesätyöntekijällä on oikeus pitää taukoja työpäivän aikana. Oikeus ruokataukoon riippuu työvuoron pituudesta, joten tarkista asia oman alasi työehtosopimuksesta. Useimmiten ruokataukoon oikeutetun työvuoron pitää olla yli 6 tai 7 tuntia. Kahvitauon pituus on sovittu työehtosopimuksessa. Vessassa on päästävä käymään myös ruoka- ja kahvitaukojen ulkopuolella. Kesätyöntekijöillä on oikeus pitää taukoja työpäivän aikana. Kuumissa työoloissa ja helteessä työskennellessä on oikeus lisätaukoihin. Lue lisää tauoista
   

Lue lisää työvuoroista: Mitä kesätyöntekijän on tärkeä tietää työvuoroista?

Lue lisää palkan tarkistamisesta: Tipahtiko tilillesi palkka kesäduunista? Näin tarkistat, että se on maksettu oikein 

4. Jos töissä on ongelmia

Joskus kesätyössä kaikki ei mene putkeen ja työpaikalla tai työsuhteessasi saattaa ilmetä ongelmia. Pelon ilmapiiri tai epäreilu kohtelu ei kuulu kenenkään työsuhteeseen.

Jos epäilet, että kesätyöpaikassasi:

 • ei noudateta työehtosopimusta tai työlainsäädäntöä
 • palkkaa maksetaan liian vähän
 • työvuoroissa on epäselvyyksiä
 • tauot jäävät pitämättä 
 • työpaikkasi työskentelyolosuhteet eivät ole turvalliset tai
 • sinua ja työkavereitasi ei kohdella reilusti

Älä jää ongelmiesi kanssa  yksin vaan nosta epäkohdat rohkeasti esille. PAMin jäsenyys tuo turvaa sinulle. Me PAMissa haluamme olla kesätyöntekijöiden apuna ja tukena. Jäsenenä saat helposti apua jäsenpalvelukanaviltani ja työpaikallasi työpaikkasi luottamusmies on sinua varten. Työturvallisuuteen liittyvissä asioissa voit kääntyä aina myös työsuojeluvaltuutetun puoleen.

 

5. Työsuhteen päätyttyä

Työsuhteen päättyessä on jokaisen työntekijän hyvä tarkistaa, että kaikki työsuhteen ehdot ovat täyttyneet ja loppupalkka on maksettu oikein.

 • Työtodistus: Työntekijällä on oikeus saada kirjallinen työtodistus työsuhteestaan. Lain mukaan työnantajan täytyy antaa työtodistus vielä kymmenen vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä.
   
 • Vuosiloma tai vuosilomakorvaus: Myös kesätyöntekijä on oikeutettu vuosilomaan tai vuosilomakorvaukseeen. Vuosilomakorvaus maksetaan, jos et jostain syystä pysty pitämään lomaa. Muista tarkistaa lomarahat palkkalaskelmasta.
   
 • Tarkista palkkalaskelmat: Jos epäilet, että sinulle ei ole maksettu palkkoja oikein tai lisät puuttuvat, voit tarkastaa palkkasi työehtosopimuksesta. Jäsenenä voit olla yhteydessä myös PAMin työsuhdeneuvontaan, p. 030 100 620. Tarkistapalkka.fi -laskurilla voit laskea oikean vähimmäispalkan kaupan alalta ja matkailu-, ravitsemis- ja vapaa-ajanpalvelualoilta.

Lue lisää: Kesäduunit paketissa? Muista nämä kolme asiaa työsuhteen päättyessä

 

6. Muuta hyödyllistä tietoa nuorille kesätyöntekijöille

 

 • Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma: Useille aloille on sovittu myös erillinen Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille. Lue lisää tästä.
   
 • Oletko alle 18-vuotias nuori työntekijä: Tutustu sinua koskeviin erityismääräyksiin täältä

Kiinnostaako aihe? Lue lisää

Jäsenedut

  Muutoksia

   Yhteystiedot

   Katso tarkemmat yhteystiedot

   Jäsenyys ja liittyminen 

   030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

   Jäsenten työsuhdeasiat

   030 100 620 ma-pe klo 10-14

   Työttömyyskassa,
   Unemployment benefit advice,
   Arbetslöshetsskydd

   020 690 211 klo 10-14

   PAMin toimistot
   Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

   Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

   030 100 640 from 10 am to 2 pm 

   Membership services in English

   030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

   Employment advice in English

   030 100 625  from 10 am to 2 pm 

   Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

   Yhteystiedot

   Katso tarkemmat yhteystiedot

   Jäsenyys ja liittyminen 

   030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

   Jäsenten työsuhdeasiat

   030 100 620 ma-pe klo 10-14

   Työttömyyskassa,
   Unemployment benefit advice,
   Arbetslöshetsskydd

   020 690 211 klo 10-14

   PAMin toimistot
   Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

   Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

   030 100 640 from 10 am to 2 pm 

   Membership services in English

   030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

   Employment advice in English

   030 100 625  from 10 am to 2 pm 

   Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme