Muokattu: 21.08.2018 - 14:59

Avainsanat: Jäsenyys, Nuoret, Työelämä

Kesätyön muistilista

Kesätöihin mennessä on hyvä muistaa muutamia faktoja työelämästä ja työn tekemisestä. Velvollisuuksien vastapainona työntekijällä on myös paljon oikeuksia.

1. Oletko menossa työhaastatteluun? – ohjeita työnhakijalle

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti. Työnantaja valitsee haastateltavat yleensä kirjallisten työhakemusten perusteella. Haastattelun avulla työnantaja selvittää tarkemmin työnhakijan osaamista ja sopivuutta tarjolla olevaan työtehtävään sekä sitä, onko työhakemuksen perusteella syntynyt mielikuva henkilöstä oikea.

Haastattelussa pyritään selvittämään, millainen hakija on henkilönä, millaiset vuorovaikutustaidot hänellä on sekä sitä, onko hän aidosti kiinnostunut hakemastaan työtehtävästä. Lue lisää työhaastatteluun valmistautumisesta täältä.

2. Kun aloitat työt

 • Liity PAMin jäseneksi: siten varmistat itsellesi mm. työpaikkasi luottamusmiehen ja liiton palvelut, jos työsuhteessasi tulee eteen kysymyksiä tai tarvitset apua. Lisäksi kerrytät itsellesi työssäoloehtoa ansiosidonnaista päivärahaa varten, jos joskus jäisit työttömäksi. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen työviikko, jona olet työskennellyt vähintään 18 tuntia. Liity täällä tai soita 030 100 600.
 • Verokortti: vie se ensimmäisenä työpäivänä työnantajallesi. Verokortin saat verotoimistosta (www.vero.fi) ja se tulee yleensä postitse myös kotiin.
 • Työsopimus: tee se mieluiten kirjallisena ja allekirjoita se. Myöhemmin voit tarkistaa, mitä on sovittu.
 • Työehtosopimus: tarkista, että palkkasi on työehtosopimuksen mukainen. Työehtosopimukset löydät täältä
 • Työvuorot: pidä kirjaa työvuoroistasi. Palkka, lisät, ylityöt, lisätyöt ja lomakorvaus on helpompi tarkistaa, kun työvuorot ovat sinulla itselläsi ylhäällä.
  Lisätietoa työvuorolistoista kaupassa
  Lisätietoa työvuorolistoissa matkailu- ja ravintola-alalla
 • Perehdytys: työnantaja on velvollinen antamaan ohjausta esimerkiksi työpaikan olosuhteista, koneiden tai laitteiden toimintatavoista ja työturvallisuudesta. Lisätietoa perehdytyksestä

3. Kun olet töissä

 • Sairastuminen: jos työsuhteesi on jatkunut yli kuukauden, sinulla on lain mukaan oikeus täyteen palkkaan sairastumispäivältä ja sitä seuraavalta yhdeksältä arkipäivältä. Jos työsuhteesi on kestänyt alle kuukauden, tarkista oikeutesi palkkaan siitä työehtosopimuksesta, jota työssäsi noudatetaan.
 • Työvuorolista: Laadittua työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman sekä työntekijän että työnantajan suostumusta.
 • Lisätyö: osa-aikaisella on oikeus tarjottuun lisätyöhön. Jos työskentelet osa-aikaisena, esimerkiksi 4 tuntia täyden 8 tunnin sijasta ja työnantajasi tarvitsee lisää työntekijöitä, hänen velvollisuutenaan on tarjota lisätyötä ensisijaisesti osa-aikatyötä tekeville. Lue lisää...
 • Työturvallisuus: työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei työstä aiheudu vaaraa terveydellesi tai turvallisuudellesi.
 • Kuumuus: työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että lämpötila pysyy alle 28 °C, kun ulkoilman lämpötila on yli 25 °C. Jos se ei onnistu, taukojen määrää pitää lisätä. Jos lämpötila on alle 33 °C, työtä tehdään 50 min ja tauko on 10 min. Jos lämpötila on yli 33 °C, työtä tehdään 45 min ja tauko on 15 min.

4. Työsuhteen päätyttyä

 • Työtodistus: Työntekijällä on oikeus saada kirjallinen työtodistus työsuhteestaan. Lain mukaan työnantajan täytyy antaa työtodistus vielä kymmenen vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä.
 • Vuosiloma tai vuosilomakorvaus: Myös kesätyöntekijä on oikeutettu vuosilomaan tai vuosilomakorvaukseeen. Vuosilomakorvaus maksetaan, jos et pidä tai voi pitää lomaa. Muista tarkistaa lomarahat palkkalaskelmasta.
 • Tarkista palkkalaskelmat: jos epäilet, että sinulle ei ole maksettu palkkoja oikein tai lisiä ei ole maksettu ollenkaan, voit tarkastaa palkkasi työehtosopimuksesta. Jäsenenä voit olla yhteydessä myös PAMin työsuhdeneuvontaan, p. 030 100 620. Tarkistapalkka.fi -laskurilla voit laskea oikean vähimmäispalkan kaupan alalta ja matkailu-, ravitsemis- ja vapaa-ajanpalvelualoilta.

Lue lisää

Duuniopas

Useille aloille on sovittu myös erillinen Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille

Uusimmat

Suosituimmat