Hyppää sisältöön
Viimeksi päivitetty: 28.06.2023

Ylityö palvelualoilla

Ylityön tekeminen on vapaaehtoista. Ylityöstä on palvelualojen työehtosopimuksissa erilaisia määräyksiä. Tutustu oman alasi määräyksiin.

Työaikalain mukaan ylityö on työtä, jota tehdään vuorokaudessa yli kahdeksan tuntia tai viikossa yli 40 tuntia. Jos työaika järjestetään alallasi esimerkiksi kolmen viikon jaksoissa (= 120 tuntia), ylityötä on pääsääntöisesti 120 tuntia ylittävä työ jakson aikana.

Työpaikalla voi olla käytössä myös työajan tasoittumisjärjestelmä, jolloin työaikoja tarkastellaan pidemmällä tarkasteluajanjaksolla. Sen sisällä työajat voivat joustaa, mutta tarkastelujakson aikana työtunnit tasoittuvat. Näissä tilanteissa ylityön määräytyminen katsotaan tapauskohtaisesti.

Osa-aikaista työntekijää koskevat samat tuntirajaukset. Ylityö on eri asia kuin osa-aikaisten työntekijöiden lisätyö. Lisätyö on osa-aikaisen työntekijän työsopimukseen merkittyjen tuntien lisäksi tehtävää työtä. Lisätyöstä maksetaan pääasiassa normaali palkka.

Työnantaja voi teettää ylityötä vain työntekijän suostumuksella. Ylityön tekeminen on työntekijälle aina vapaaehtoista.

Ylityön korvaamisesta on sovittu työehtosopimuksissa

Työehtosopimuksissa on sovittu oikeudesta korotettuun palkkaan eri tavalla eri työaikajärjestelmissä. Katso oman alasi määräykset ylityöstä klikkaamalla linkkiä.

Hyödyllisiä linkkejä

Haku