Työehtosopimusneuvottelut - 22.05.2023 klo 14.59

Alkon palkkausjärjestelmää uudistetaan vastaamaan tulevaisuuden tarpeita

Kuva: Shutterstock

Tavoitteena on, että uusi palkkausjärjestelmä saadaan käyttöön 2024 loppuvuodesta.

Palkkausjärjestelmän uudistamistyön vuoksi Alkon työehtosopimuskausi on vain 13 kuukautta, kun valtaosassa muiden pamilaisten alojen työehtosopimuksissa on kahden vuoden ratkaisuja.

Lyhyempi sopimusaika lisäsi osaltaan haasteita palkkaneuvotteluihin. Alkon pääluottamusmies Jukka Höttösen mukaan neuvottelut olivat haastavat ja ne venyivät huomattavasti arvioidusta aikataulusta.
”Aikaisempi työehtosopimus päättyi helmikuun loppuun ja uudesta saatiin hallintojen hyväksyntä vasta toukokuun alussa. Kokonaisuutena palkkaratkaisu on kuitenkin hyvä ja seuraavista korotuksista neuvotellaan jo yhdeksän kuukauden päästä.”

Palkkaratkaisun ja palkkausjärjestelmän kehittämisen ohella Alko Oy ja Alv ry ovat sopineet sisäisistä asioista, joilla pyritään parantamaan toiminnallisuutta, lisäämään työaikaergonomista työvuorosuunnittelua ja huomioimaan paremmin työn ja vapaa-ajan yhdistämisen. Myös perhevapaita koskevat määräykset on päivitetty työehtosopimukseen vastaamaan uudistunutta perhevapaalainsäädäntöä. 

Edellisen kerran palkkausjärjestelmää uudistettiin Alkossa lähes seitsemän vuotta sitten. Tällöin palkkaa alettiin maksamaan osaamisen ja tulosten perusteella, kun aiemmin palkkaus perustui työvuosien määrään.

Palkkausjärjestelmiä on kehitetty ja pohdittu myös monilla muilla pamilaisilla aloilla. Kaupan logistiikkatyöntekijöiden, toimihenkilöiden ja ICT-toimihenkilöiden palkkausjärjestelmät muuttuvat ensi vuoden alusta. Palkkausjärjestelmien kehitystyö jatkuu muun muassa apteekkialalla, asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialalla, Kansallisoopperan ja -baletin teknisen henkilökunnan osalta sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa. Kaupan myyjien ja Avecran junapalveluhenkilökunnan palkkaperusteiden uudistamisen tarpeellisuutta pohditaan. Myös kiinteistöpalvelualalla selvitetään ja arvioidaan tarpeita päivittää työn vaativuuden arviointia sekä kehittää palkkauksen kannustavuutta, työn tuottavuutta ja alan vetovoimaa.

 

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme