Hyvinvointi - 06.07.2022 klo 11.30

Hyvinvointikurssilta voimaa ja virkeyttä arkeen

Ahveroinen -järven rannalla sijaitseva Rokua Health & Spa on yksi monista kurssikohteista. Kuva: Henri Luoma

Palkansaajien hyvinvointi ja terveys ry:n (PHT) järjestämät edulliset hyvinvointikurssit tarjoavat tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Merja Huoviselle kurssi toi potkua arkeen sekä uusia ystäviä.

”Väsymyksen merkkejä ja ongelmatilanteita ei välttämättä huomaa, ennen kuin pysähtyy hetkeksi”, sanoo Merja Huovinen, 61.  

Hänelle pysähdyksen paikka tuli vuosi sitten. Takana oli iso elämänmuutos, sillä hän oli hiljattain muuttanut 33 vuoden Helsingissä asutun vuoden jälkeen Utajärvelle Pohjois-Pohjanmaalle. Samoihin aikoihin aiempi palveluneuvojan työ vakuutusyhtiössä oli vaihtunut matkailu-alan ammattitutkinnon myötä liikkuvaan junatarjoilijan työhön.

Henkilökohtaisen elämän ahdistavat tapahtumat, fyysinen työ, koronapandemiaa seuranneet lomautukset ja tuttujen liikuntapaikkojen sulkeutuminen haastoivat Huovisen jaksamista. Hän oivalsi, että nyt oli aika pysähtyä hetkeksi ja ottaa aikaa itselle. Samoihin aikoihin hän löysi PHT:n aikuisille suunnatun hyvinvointikurssin selaillessaan lähellä sijaitsevan Rokua Spa -kylpylähotellin Facebook-sivua, ja haki mukaan saman tien.
PAMin jäsen Merja Huovinen löysi hyvinvointikurssilta tukea työhyvinvointiin.

”Siihen elämäntilanteeseen oli iso etu, että kurssi löytyi läheltä. Samalla pääsin tutustumaan Rokuan luonnonpuistoon, jonne en ollut vielä uskaltautunut aiemmin yksin”, Huovinen kertoo.

Uutta energiaa arkeen

PHT ry järjestää aikuisille sekä lapsiperheille suunnattuja hyvinvointikursseja ympäri Suomen. Aikuisten hyvinvointikurssit koostuvat kolmesta osasta, joiden aikana osallistujat käynnistävät toivomiaan muutoksia ja oppivat työkaluja parempaan arjen hallintaan.

Terveyspsykologian ja käyttäytymisen muutoksen asiantuntijoiden kehittämään kurssiohjelmaan kuuluu yhteisiä luentoja, yksilökeskusteluja, tutustumista erilaisiin liikuntamuotoihin sekä yhdessäoloa.

Kaivattu irtiotto arjesta ja huomion kiinnittäminen omaan hyvinvointiin antoivat Huovisen arkeen uutta potkua. Nykyään hän esimerkiksi antaa vapaa-ajallaan itselleen luvan ”ihan vaan ottaa rauhallisesti” ja huolehtii siitä, että töissä on riittävästi välipalaa mukana.

Vertaistuella ja luottamuksen ilmapiirissä käydyillä keskusteluilla oli Huoviselle suuri merkitys. Kurssilla syntyi myös ystävyyssuhteita. Yhteisen matkan jatkamiseksi eri-ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat kurssilaiset perustivat yhteydenpitoa varten WhatsApp-ryhmän, jossa suunnitellaan yhdessä jo seuraavia yhteisiä tapaamisia.

”Kurssin ensimmäisen osan aikana olimme kaikki aika väsyneitä. Oli ihana huomata, miten viimeiselle jaksolle mennessä ihmiset olivat virkistyneet ja pyrkineet kohti tavoitteitaan. Eron huomasi selvästi!” 

Hän suositteleekin hengähdystaukoa arjesta myös muille oman jaksamisen tueksi.

”Hyvinvointikurssille osallistuakseen ei tarvitse olla työkyvytön, vaan se on sellaisille, jotka haluavat ylläpitää työssäjaksamista. Siellä ollaan itseämme varten.”

 

PHT ry:n hyvinvointikurssit

  • PHT ry järjestää taloudellisesti tuettuja hyvinvointikursseja työikäisille ja lapsiperheille, joilla ei ole mahdollisuutta hakeutua omin varoin kustannettaviin hyvinvointipalveluihin
  • Aikuisten kurssit koostuvat kolmesta lähijaksosta, joiden kesto on 3 + 2 + 2 vrk. Lähijaksot järjestetään noin 3 kk välein.
  • Taloudellisesti tuetut kurssit rahoitetaan STEA:n avustuksella Veikkausvoittovaroista.
  • Aikuisten kurssilla osallistujan omavastuuosuus on 35 € / vrk eli yhteensä 245 €. Hinta sisältää majoituksen yhden hengen huoneessa, täysihoidon ja ohjelman. Työttömät ja lomautetut saavat omavastuun puoleen hintaan.
  • Suomen ammattiliittojen lomajärjestö SAL-lomat ry avustaa SAK:n jäsenliittojen, eli myös PAMin jäseniä heidän osallistuessaan PHT ry:n hyvinvointikurssille. Aikuisten hyvinvointikurssin lisätuki on 70 €.

Lisätiedot kursseista

Teksti: Minna Raitapuro

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme