Jäsenyys - 23.05.2023 klo 14.00

”Olen niin ylpeä meidän porukoista, teistä jokaikisestä”

Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kiitti puheessaan liiton jäsenistöä. Kuva: Eeva Anundi

PAMin valtuuston kaksipäiväinen kevätkokous alkoi 23.5. kesäisissä tunnelmissa Helsingin Vuosaaressa. Ilmassa oli haikeutta valtuuston viimeisestä kokouksesta, iloa kevään neuvotteluiden joukkovoimasta mutta myös huolta palvelualojen työntekijöiden ja liiton tulevaisuudesta.

Valtuuston varapuheenjohtaja Sami Viitasaari avasi kokouksen tunteikkaalla puheella. Alkamassa oli nelivuotisen valtuuston viimeinen kokous.

− Neljä vuotta. Neljä hyvin erikoista vuotta. Näin varmasti voidaan kaikki tässä salissa sanoa. Ei olisi kukaan osannut villeimmissä ennustuksissaankaan veikata, kuinkaVarapuheenjohtaja Sami Viitasaari avasi valtuuston kokouksen. Kuva: Minttu Sallinen valtavien ongelmien kanssa joutuisimme tämän valtuustokauden aikana tekemisiin.

Valtuuston kaudelle osuivat vaikeat koronavuodet ja viimeisimpänä kevään pitkä neuvottelukierros lakkoineen. Viitasaari painotti, että pamilaiset ovat entistä yhtenäisempiä ja vahvempia. Myös rohkeudesta liitto ja sen jäsenet saivat kiitosta.

− Jos meitä aiemmin on pidetty vähän nössöinä, niin nyt meistä puhutaan kovina tyyppeinä muissakin liitoissa. Me oltiin rohkeita tänä keväänä, ja se kantaa vielä pitkälle hedelmää.

Tunnustusta saivat myös liittoon kuulumattomat, joista moni osallistui keväällä lakkoon ja osoitti tukensa pamilaisille.

− Tämä osoittaa sen, että nekin, jotka eivät ehkä usko ammattiliiton toimintaan ja hyötyyn, tietävät kuitenkin sisimmässään, että ei heidän puoliaan kukaan muukaan pidä kuin ammattiliitto.   

Neuvottelujärjestelmän valuviat on korjattava

Samoilla linjoilla jatkoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Suurimmat kiitokset puheenjohtaja antoi jäsenistölle, joka jaksoi kevään pitkän neuvottelurupeaman lakkoineen.

− Pamilaiset tekivät ympäri Suomen upeaa työtä ja olen niin ylpeä meidän porukoista, teistä joka ikisestä. Me tosiaankin lunastimme oman paikkamme yhteisessä rintamassa.

Vaikka kuluneella neuvottelukierroksella saavutettiinkin monia steppejä, kuten palkkaliitto euromääräisine tavoitteineen yhdessä muiden SAK:laisten liittojen kanssa, paljon jäi vielä hampaankoloon. Erityisesti neuvottelujärjestelmän valuviat lamauttavat mahdollisuuksia aitoihin neuvotteluihin.

− Nyt työnantajien koordinaatio estää palkkojen nousun, vaikka palkanmaksuvaraa olisi. EK vahtii, ettei millään alalla palkat ylitä heidän vientiteollisuuden ratkaisun perusteella asettamiaan palkkaraameja.

− On kyse meidän oikeudestamme neuvotella ja sopia omien alojemme työehdoista. Se vaatii koordinaation selättämistä.

Rönni-Sällinen hehkuttaa myös ruokalähettien uskallusta murtaa alustatalouden ongelmia. PAM Couriers Finland hyväksyttiin keväällä PAMin valtakunnalliseksi ammattiosastoksi.

− Järjestäytymisellä on edelleenkin merkitystä. Huhut ammattiliittojen ja kollektiivisen työehtosopimisen kuolemasta ovat todellakin valetta!

Yhdessä eteenpäin, periksi ei anneta

Vaikka aurinko jo kimmeltää Vuosaaren aalloilla, ei hanskoja ole syytä ripustaa naulaan. Ammattiliitolla riittää töitä muun muassa työolojen kehittämisen, neuvottelujärjestelmän parantamisen ja maahanmuuttajataustaisten jäsenten opastamisen suhteen. Vähäisimmäksi ei jää huoli meneillään olevien hallitusneuvottelujen lopputulemasta.

− Jos kovia leikkauksia esimerkiksi asumistukeen ja työttömyysturvaan tehdään, pienituloisten elämästä uhkaa tulee vaikeaa. Jos avataan mahdollisuus ohittaa työehtosopimusten minimitaso paikallisella sopimisella, murennetaan koko sopimisen järjestelmää. Jos isoja rakennelmia rikotaan, niiden uudelleen rakentaminen on vaikeaa. Joskus mahdotonta.

− Juuri nyt yritämme vaikuttaa hallitusohjelmaa työstäviin eri tavoin. Meidän on kuitenkin syytä valmistautua myös siihen, että saatamme joutua vastustamaan huonojen päätösten toteuttamista.

PAMin valtuusto edustaa jäsenistöä

Valtuuston jäsenet valitaan PAMin liittokokouksessa. He edustavat pamilaisia jäseniä eri puolilta Suomea ja eri ammattiryhmistä.

Valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Valtuusto päättää muun muassa liiton toimintasuunnitelmasta, sääntöjen muuttamisesta ja jäsenmaksusta.

Uusi valtuusto nelivuotiskaudelle valitaan PAMin liittokokouksessa lokakuussa 2023.

Teksti: Minttu Sallinen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme