Työhyvinvointi - 20.11.2017 klo 12.49

This is Kiffelistyle! Jenni Parpalan yrityksessä siivooja on arvokas ja ansaitsee paremman palkan

Marie Silmu (vas.), Jenni Parpala, Laura Lukinmaa, Tiina Rönnlöf ja Sanna Somppi valmiina Antti Tuiskun keikalle kiffelistailattuina. Kuvat: Johannes Tervo

Vaasalainen siivousyrittäjä keksi menestysreseptin: kun maksaa alan parasta palkkaa, saa parhaat työntekijät. Vuodessa henkilöstö seitsenkertaistui, ja liikevaihto tuplaantui.

Puhelin soi.

”Mä olen siinä ihan just! Mulla on semmonen todella paskanen punainen Skoda!”

Auto huristelee Vaasan vanhan asemarakennuksen takaa. Sivuikkunasta heiluttaa käsi.

”No hei siis tiäkkö tää on sitte aivan hirveässä kaaoksessa…”

Takapenkillä velloo turvaistuimia, leluja ja vaippoja. Kuskin paikalla istuu sama ruskeatukkainen nuori nainen, joka hymyilee koti- ja yrityssiivousta tarjoavan Kiffelin verkkosivuilla. Kuvan päällä lukee: Terve mä oon Jenni Parpala. Mä pyöritän siivousliikettä ja puolitan sun perheesi riidat. Kun sivua selaa alaspäin, sieltä löytyy teksti: Hyvät työntekijät ovat yrityksemme tärkein tukipilari, joten he ansaitsevat vain parasta. Senpä takia esimerkiksi maksamme heille alan kovinta palkkaa.

Tajusin, että jonkun asian tässä firmassa täytyy muuttua, että mä saan hyviä työntekijöitä.

Parpalan, 25, pohjoisen murre pulppuilee vilkkaana. Syy takapenkin sotkullekin selittyy: takana on pitkä ajomatka syyslomalta kotiin kahden lapsen kanssa.

Oikeasti Parpala on siisteyden ammattilainen. Hän perusti yhden naisen kotisiivouspalveluyrityksensä vuonna 2014. Tuolloin 23-vuotias pienen tytön äiti kantoi ämpärit ja mopit kävellen ja bussilla kolmen asiakastalouden välillä ja haki sitten tytön hoidosta.

”Päätin, että jos vielä viiden vuoden päästä siivoan yksin, siirryn ison firman palkkalistoille.”

Siitä on nyt puolitoista vuotta. Kiffelin työntekijämäärä on kasvanut tänä vuonna kahdesta neljääntoista, ja yritys toimii Vaasan lisäksi myös Saariselällä. Yrittäjä itse keskittyy firman kehittämiseen. Toinen lapsikin on ehtinyt syntyä.

”Tiäkkö, alkuvuodesta mua alko tympiä se työntekijöiden vaihtuvuus ja asiakkaiden valitukset siivousjäljestä. Tajusin, että jonkun asian tässä firmassa täytyy muuttua, että mä saan hyviä työntekijöitä.”

Ratkaisu oli helppo: omien sanojensa mukaan Parpala nosti palkat ”alan kovimmiksi” ja sai ”parhaat työntekijät”. Kiffelin siivoojan tuntipalkka on 15 euroa, oli hän sitten koulutettu, kokenut tai kokematon. Vastineeksi siivooja on ahkera, sitoutunut ja ehdottoman palveluhenkinen. Sitä on ”Kiffelistyle”.

”Muista, ettet saa paljastaa sitä yllätystä”, Parpala sanoo ja pysäköi harmaalle parkkipaikalle Kiffelin toimiston eteen.

Kiffeliläiset ovat seuraavalla viikolla menossa työnantajan piikkiin Antti Tuiskun keikalle. Ennen konserttia toimistolla on etkot. Työntekijät eivät vielä tiedä, että sinne tulee myös kampaaja loihtimaan porukan tukat bilekuntoon.

Ovelle pyrähtää samaan aikaan kaksi naista urheilutakeissaan. Kolmikko nousee hälisten portaat toiseen kerrokseen. Hissiä ei käytetä ikinä.

”Hissillä kestää minuutti 20 sekuntia. Me ollaan urheilullisia”, Laura Lukinmaa selittää.

Valkoisesta ovesta sisään, ja käytävältä vastaan tulvahtaa lisää hymyileviä kasvoja. Nuoria naisia kaikki.

Parpala rientää pieneen huoneeseen, jossa on pöytä tietokoneineen, sohva ja kamera. Tummanharmaalla seinällä lukee limenvärisellä tekstillä Kiffel. Korkonilkkurit lentävät jalasta, villasukat vedetään tilalle. Ovi on auki, ja Lukinmaa, Sanna Somppi, Margarita Boichuck, Tiina Rönnlöf ja Anja Kuzinina sukkuloivat ahtaassa huoneessa heitellen takkeja sohvalle. Suurin osa on aloittanut työt jo aamuseitsemältä, joku jopa viideltä. Nyt on lounasaika. Tauko vietetään usein siellä, missä ollaan töissä. Toisinaan kokoonnutaan toimistolle. Puhetta piisaa suomeksi ja englanniksi, leppoisasti sekaisin.

”Tomorrow I have this hyvinvointimessut, if you want to come”, Parpala huikkaa.

”And hei you have these problems with shoulders and arms…”, hän nojautuu tuolissa eteenpäin ja painelee hartioitaan.

”This PT Markku at the gym will give you four lessons.”

Parpala on sopinut asiakasyrityksen personal trainerin kanssa neljän kerran valmennuksesta sitä kaipaaville. Kiffeliläiset siivoavat 4 000 neliön kuntosalin kuudesti viikossa. Sanna Sompin aktiivirannekkeen mukaan työpäivän aikana kertyy 26 000 askelta ja 9–14 kilometriä. Kunnosta pidetään huolta, koska muuten siivoustyötä ei pysty tekemään.

Yliopistolla pro gradu -työtään tekevällä Kuzininalla on asiaa. Hän haluaisi osallistua baristakurssille, mutta ei haluaisi menettää työtuntejaan. Seuraa kaksikielinen, lyhyt pähkäily.

”No but jees, we can fix it”, Parpala kuittaa.

Me ei olla täällä vain siivoojia. Me ollaan paljon enemmän.


Kaikki järjestyy on yksi Kiffelin motoista. Monilla on pieniä lapsia, joten mikä tahansa neuvolakäynti, joulujuhla, äitienpäiväkahvi ja koulun aloitus on itsestään selvästi hyvä syy poissaololle. Työvuorot suunnitellaan tekijöiden tarpeiden mukaan. Käytävän päästä keittiöstä kuuluu mikron piippailua ja naurua.

”Aina on ihan helppo soittaa, ja kaikki saadaan sumplittua”, tammikuussa Kiffelissä aloittanut Somppi vahvistaa ja asettuu lounaskeiton kanssa pöydän ääreen.

Viiden pojan äiti sai tehdä koulun syyslomaviikolla työtuntinsa iltaisin, kun mies oli kotona. Rönnlöfilläkin on lapsia. Hänen vanavedessään Kiffeliin saapui toistaiseksi joukon ainoa mies, Tino Kino. Kaupan alalla 20 vuotta ollut Lukinmaa puolestaan kyllästyi hankaliin työvuoroihin ja vaihtoi Kiffelille.

Lounaspöydässä sovitaan yhdessä ”pumpilla” käymisestä. Naiset ovat innoissaan Parpalan lupaamasta personal trainerin valmennuksesta. Palkka, joustavuus ja työnantajan tarjoamat riennot – mikä vielä tekee Kiffelistä erityisen? Somppi vastaa heti.

”Me ei olla täällä vain siivoojia. Me ollaan paljon enemmän.”

Käytävän seinään on kiinnitetty pastellinvärisiä aanelosia, joissa lukee nimiä ja luonnehdintoja pyöreällä käsialalla. Rönnlöf on ”ainoa, joka ei punastele pippeleitä”, ja Lukinmaa ”tuo uutta näkökulmaa ja kokemusta asioihin”.

Parpala on valjastanut ihmisten vahvuudet hyötykäyttöön. Sompille on esimerkiksi varattu työaikaa sosiaalisen median päivittämiseen.

”Sanna on hyvä siinä! Ja kyllä mä katson, että jos on viisi lasta, niin kyllä siinä on ihmisellä jonkinmoinen organisointikyky,” Parpala sanoo.

Kuzinina taas on taiteellinen persoona, jonka käsistä saattaa syntyä Kiffelille oma kangaskuosi.

”Tiina, se on opetellut lapsena lehmien korvanumeroita ulkoa. Hirveän järjestelmällinen tyyppi, ja ihan täydellinen siellä gymillä, jossa pitää isossa tilassa koko ajan arvioida, mitä siivousta tämä nyt vaatii.”

Erilaisten persoonallisuuksien ja taitojen arvostus on työntekijöistä hienoa.

”Kun tarvitsin työparia, niin rekrytoinnissa haettiin juuri sellaista, joka sopisi nimenomaan mulle,” Somppi sanoo melkein liikuttuneena.

Kenet sitten valittiin?

”Minut!” Lukinmaa huudahtaa.

Ne yritykset, jotka kilpailuttavat hintoja alas, ne ei oo meijän asiakkaita.

”On mulle sanottu, että en pysty tuohon vaatimustasoon, jonka tolla palkalla vaadit”, Parpala sanoo ja nojaa päätään työtuolin selkämykseen.

Kiffelissä siivoojat on jaoteltu kahteen eri kategoriaan. Riidanpuolittajat siivoavat koteja ja luovat luottamukselliset suhteet asiakkaisiin. Heidän odotetaan myös aktiivisesti tarjoavan kodeissa lisäpalveluja kuten ikkunanpesua. Siisteysagentit taas vastaavat yrityskohteista ja hallitsevat isojen tilojen tarpeet.

Lounastaukolaiset ovat kadonneet töihinsä, ja paikalla on Parpalan lisäksi enää asiakastapaamisesta saapunut Marie Silmu.

Silmu siivoaa kuten muutkin, mutta hoitaa lisäksi asiakassuhteita, palkanmaksuja ja muita henkilöstöasioita. Hän on joskus kysynyt neuvoa PAMistakin. Työntekijöidensä kuulumisesta ammattiliittoon Parpalalla ei ole tarkkaa tietoa. Liitoista hänellä on kuitenkin mielipide: hyvä, että niitä on, mutta niiden pitäisi päivittyä.

”Mua ahistaa tää ilmapiiri Suomessa sekä työntekijä- että työnantajapuolella, että ei voi luottaa ei sitten yhtään. Että tuo toinen aina kusettaa.”

Kiffelissä ei käytetä isojen siivousfirmojen tapaan mitoitusohjelmia. Parpala ja Silmu tekevät koesiivoukset ja määrittelevät ajan, joka on minimissään pari tuntia. Työntekijät vakuuttavat, että siivoamaan ehtii, ja jopa juttelemaan asiakkaiden kanssa.

”Se tarkoittaa, että ei todellakaan juosta”, Parpala sanoo.

”Jos teet ripeää vauhtia, tulee semmonen hyvä rytmi. Tiedät, että sulla on tiäkkö aikaa siivota. Jos tulee paniikki, tulee virheitä, sitten reklamaatioita, ja asiakkaat lähtee. Me ei voida pyytää asiakkailta korkeampaa hintaa, jos jälki ei ole oikeasti tosi hyvää.”

Kiffel on nimittäin asiakkaalle kalliimpi. Parpalan mukaan Kiffelin ostajat ovat ymmärtäneet, että halvalla ei hyvää saa.

”Ne yritykset, jotka kilpailuttavat hintoja alas, ne ei oo meijän asiakkaita. Meille se tarkoittaisi, että me jouvuttas sitä vessaharjan pyöräytystä laskemaan. Silloin se näkyisi jäljessä ja ennen kaikkea työntekijöiden motivaatiossa.”

Parpala sanoo nipistävänsä omista katteistaan.

”Oman mielenterveyteni kannalta on parempi kasvattaa hyvien tekijöiden joukkoa kuin voittoa. Eihän meillä oo tässä kovat katteet. Ei tässä massikeisareita olla.”

Hän huoahtaa ja katsoo silmiin.

”Mutta tällä ajatuksella meillä töitä on riittänyt. Kyllä tämä yhtälö toimii.”

Nyt meillä kuitenkin on työntekijät, jotka uskaltavat topakasti sanoa, kun joku ei toimi.

Lappilaisen yrittäjä-äidin tytär aloitti siivoushommat 5-vuotiaana.

”Keräsin tupakantumppeja trippimehupalkalla. 13-kesäsenä menin kauppaan töihin.”

Peruskoulun jälkeen Parpala aloitti kaksoistutkinnon opiskelun, ja pian sen jälkeen äiti teki konkurssin. Se vaikutti suorittajatyypiksi itseään kuvaavaan Parpalaan lamaannuttavasti. Opiskelut jäivät, ja tyttö luokiteltiin syrjäytyneeksi. Etsivä nuorisotyö pelasti. Parpala valmistui merkonomiksi, teki töitä, tuli raskaaksi ja muutti miehen töiden perässä Vaasaan.

Sitten syntyi Kiffel. Firman historia on lyhyenläntä, mutta Parpalan mukaan seesteiseltä vaikuttava nykytilannekin on vaatinut kasvukipunsa.

”Nyt meillä kuitenkin on työntekijät, jotka uskaltavat topakasti sanoa, kun joku ei toimi.”

Parpala myöntää, että on vaativa työnantaja.

”Meillä on annettu varoitus, kun ei ne 
kissanruoat ole lähteneet sieltä lattiasta irti.”

Hän päästää pienen huokauksen ja katsoo ulos harmaaseen päivään.

”Työntekijäthän on se koko Kiffel. Enhän mä ole tänä syksynä ollut edes oikein työkykyinen.”

Riidanpuolitusta koteihin myyvällä naisella on itsellään ”kotona ero päällä”. Hän on puhunut tilanteestaan työntekijöilleen suoraan ja tuntee saaneensa heiltä tukea.

”Mulla ei ole Vaasassa sukua. Kiffeliläiset on ehkä senkin takia kuin perheenjäseniä.”

Työpaikan seinällä Parpalan omassa aanelosessa lukee luonnehdintana ”Iso-Myy”. Hänellä on nälkä kasvattaa yritystään, mutta kasvaminen myös pelottaa. Jo tämän jutun kirjoittamisen aikana Kiffeliin palkattiin kaksi uutta työntekijää.

”Maks kakskymmentä työntekijää per paikkakunta. Mä en halua menettää tällaista henkeä ja tunnelmaa. Kun firman koko kasvaa, ongelmatkin kasvavat.”


Kiffel Oy

Yritys: Tarjoaa koti- sekä yrityssiivouspalveluja
Toimii: Vaasassa ja Saariselällä
Perustanut: Jenni Parpala vuonna 2014
Työntekijöitä: 14 (2 palkattu haastattelun jälkeen)
Liikevaihto: Yli 300 000 euroa (v. 2017), 152 000 (v. 2016)
Kasvu: Vuonna 2017 liikevaihto tuplaantunut edellisvuoteen verrattuna. Työntekijämäärä samassa ajassa seitsenkertaistunut.
Erityispiirre: Siivoojan tuntipalkka 15 euroa
Tavoite: Laajentaa Espooseen ja Turkuun


PAM: hyvinvoivat työntekijät ovat tuottavia

Siivousalan arvostus lisääntyy laadukkaalla työllä, ei halvalla hinnalla. Edellytyksenä on, että siivoustyön ostajat ovat valmiita maksamaan laadusta.
Kiffel osoittaa, että PAMin tavoitteet ovat realistisia: pamilaisten ansiotasoa pitää nostaa, mutta myös työn tuottavuus on tärkeää. Se paranee, kun työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia lisätään ja työhyvinvointiin sekä esimiestyöhön panostetaan. Alan vetovoima lisääntyy, kun työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista helpotetaan.

  Marja Salmivuori
  PAMin aluepäällikkö
  Pohjanmaa ja
  Keski-Suomi

Teksti: Sini Saaritsa

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
avoinna maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme